Annons
Nyheter

Garnå fick badhytt enligt ogiltig klausul

Villkoret som gav M-förvaltningens direktör Ann-Christine Garnå en badhytt är ogiltigt. Det går inte att kringgå reglerna. Inte ens i ett anställningsavtal.
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2010

I lördags berättade Sydsvenskan att Göran Holm (M) för fyra år sedan gav M-förvaltningens direktör Ann-Christine Garnå en badbytt vid Flommens golfklubb som löneförmån trots att hon inte uppfyller Vellinge kommuns badhyttsregler. Regler som röstades fram av kommunfullmäktige den 26 mars 2003.

– Villkoret om badhytten blir ogiltigt i och med att det är i strid med kommunfullmäktiges antagna regler. Det går inte att skriva in något i ett avtal som kräver ett regelbrott. Avtalslagen kan inte, som Lars-Ingvar Ljungman sade i lördagens tidning, ta över ett ogiltigt villkor och föranleda att avtalsvillkoret blir gällande mellan parterna, säger advokat Göran Waldenström.

Annons

Lars-Ingvar Ljungman (M) svarar att han inte är jurist och att det var hans spontana bedömning att avtalslagen har tyngre juridisk verkan än en lokal regel.

– Jag var inte med när Ann-Christine Garnå och Göran Holm förhandlade men jag utgår från att vår personaldirektör Gert Åberg var involverad som sakkunnig, säger han.

Om tekniska nämnden i förra veckan hade sagt ja till förslaget att arrendera ut badhytter till personer som inte uppfyller nuvarande regler hade Ann-Christine Garnås avtal kunnat bli giltigt. Men det hade även krävt ett ja i fullmäktige.

– För att Garnå ska kunna behålla badhytten krävs en regeländring och det har tekniska nämnden redan röstat emot. Hon har inte juridisk rätt till platsen för badhytten. Och hon skulle aldrig kunna nå framgång i domstol för att få behålla badhytten när det handlar om en ogiltig klausul, säger Göran Waldenström.

– Vi får fundera på om vi ska titta på avtalet igen. I övrigt har jag inga kommentarer, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Ann-Christine Garnå vill inte kommentera Göran Waldenströms uppgifter. Gert Åberg har inte gått att nå.

INTERNAL INTERNAL
Maria Lovén
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons