Nyheter

Fyra slår sina påsar ihop

Fyra konstnärer, de flesta med anknytning till Näset, ställer ut tillsammans på Falsterbo konsthall. Resultatet blir en färgsprakande lekfullhet.
Nyheter • Publicerad 5 november 2004
Jenny Frank från Höllviken ställer ut tillsammans med fyra andra konstnärer på Falsterbo konsthall. Bild: Tomas Nyberg
Jenny Frank från Höllviken ställer ut tillsammans med fyra andra konstnärer på Falsterbo konsthall. Bild: Tomas NybergFoto: 

Falsterbo konsthall har nästan blivit ett vardagsrum. Under hela november ställer fyra konstnärer ut och visar möbler, hattar, textiler och målningar.

– Vi tyckte det var spännande med en bredd på utställningen, berättar Jenny Frank, som ställer ut textiler.

Väggarna pryds av Zdravko Jojics vackra målningar i starka färger. De har en abstrakt stil med kubistiska inslag som går bra ihop med resten av utställningen. I mitten av det stora rummet står två pallar på två kattassar med leopardmönster på sitsen. Ovanför hänger två hattar. Installationen ger en varm hemkänsla.

– Man får lätt intrycket av att det sitter två personer på pallarna och talar med varandra. Det är i alla fall den känslan vi ville förmedla, säger Peder Clase som kommer från Skanör.

Han arbetar gärna med ovanliga former och leker med olika stilar för att ge ögat en upplevelse. Ett skåp visar sig till exempel vara buktat först när dörren öppnas.

De olika konstnärerna har jobbat var för sig och sedan satt ihop sina verk. De är glatt överraskade över hur väl verken fungerar i hop.

– Vi behövde inte välja ut så mycket för att det skulle passa ihop, det var inga problem. Och lustigt nog fungerar även de verk som är väldigt olika varandra också ihop, säger Therese Schimmelsohn.

Hon ställer ut hattar över hela lokalen. De är fantasifulla och lustiga.

– Alla mina hattar är koaffer, det vill säga små hattar som man inte drar ner över huvudet. Jag gillar dem eftersom man kan bära dem på olika sätt. Långt fram på huvudet eller bak. Det ger olika intryck, säger hon.

Therese Schimmelsohn tycker att det går utmärkt att både ställa ut hattar och sedan bära dem.

– Det är lite roligt. Mina hattar kan man välja om man vill bära dem eller ha dem framme i hemmet som prydnad, menar hon.

Hon kommer från Falsterbo från början men flyttade till Göteborg för många år sedan. Där arbetar hon åt olika teatrar och gör hattar på beställning åt dem.

– Men det känns bra att vara hemma i Falsterbo och att ställa ut här, säger hon.

På lördag öppnar utställningen och pågår sedan till den 28 november.

Sofia Bergström

0410-545 20

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

Falsterbo
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.