Annons
Nyheter

Fritt fram för tångrensning

Vellinge kommun har misstolkat sin strandrensningsdispens. Enligt Paul-Eric Jönsson, chef för länsstyrelsens naturvårdsenhet, är det fritt fram att ta bort tången i vattnet närmast stranden i Falsterbo.
Nyheter • Publicerad 3 augusti 2011
På stranden trots tången. Beryl Buredal tillsammans med barnbarnen, Albin Buredal och Gustav Buredal.
På stranden trots tången. Beryl Buredal tillsammans med barnbarnen, Albin Buredal och Gustav Buredal.Foto: 

I går berättade Sydsvenskan om problemen med ruttnande tång längs strandkanten på Falsterbo strandbad. Läsare har hört av sig och påpekat att tångproblemet inte är unikt. ”På stranden i Ljunghusen har tångbältet legat större delen av juli månad och börjar nu bli lila­färgat och lukta illa”, rapporterar en boende i området.

Från kommunens sida hävdar man att man inget kan göra – tång i vattnet får inte röras utan länsstyrelsens tillstånd.

Annons

En total missuppfattning, säger naturvårdsenhetens chef Paul-Eric Jönsson, som själv beslutat att ge kommunen tre års dispens från de strikta bestämmelser som gäller för natur­reservat.

– De har läst på dåligt och misstolkat beslutet. Vill de rensa i strandlinjen, kan jag inte se något förbud mot det.

Dispensen från maj 2008 gäller rensning och bort­forsling av tång från sju strandavsnitt som omfattas av Natura 2000. Stränder som ska vår- och säsongsrensas är Falsterbo strandbad, Flommens strandbad, Södra badreven, Norra badreven, Ljungskogens strandbad och Kämpingebukten. Ingenstans i det tiosidiga dokumentet sägs någonting om rensning i vattnet.

Huvudvillkoren för dispensen är enligt Paul-Eric­ Jönsson två: tången ska återbördas till stranden och havet efter badsäsongens slut och kommunen ska doku­mentera vad som görs på stränderna och utreda eventuella effekter på djurlivet.

– Tången är viktig för djurlivet. Efter sommaren måste den tillbaka till stranden för att inte rubba balansen. Men om de vill ta tången närmast vattnet eller tång som ligger i vattnet har ingen betydelse. Det har de fått om bakfoten.

Emma Svensson
Lena Stadler
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons