Nyheter

Fritt fram för friskvård

Den planerade hälso- och spa-anläggningen i Ljunghusen kan bli verklighet. Det sista hindret har undanröjts.
Nyheter • Publicerad 3 juli 2010

– Oj, vad roligt! Nu får vi sätta oss ner och gå igenom projektet med alla inblandade, säger Höllvikenbon Kristin Ekholst, när hon får höra att regeringen vid sitt sammanträde på torsdagen har beslutat avslå överklagandena från dem som ville stoppa spa-anläggningen.

Det är hon som står bakom byggplanerna. Som entreprenör och egen företagare i friskvårdsbranschen hade hon länge drömt om att uppföra ett spa på Näset. Den öppna platsen bakom Lotsvillan i Ljunghusen passade precis, menade hon.

– Läget är lugnt, och det är nära till stranden. Jag tänker mig en anläggning, som smälter in i omgivningen. För mig är det viktigt att slå vakt om områdets karaktär.

Många stödde henne, både privatpersoner och Vellinge kommun, som tog fram en detaljplan just för ändamålet. Den antogs av kommunfullmäktige 2007.

Men kritiska röster motsatte sig placeringen och ville att länsstyrelsen skulle upphäva detaljplanen. Att lägga en byggnad på 400 kvadratmeter i två våningsplan på den tänkta platsen, granne med ett naturreservat, vore fel, hävdade de. Det skulle kunna äventyra naturen och djurlivet. Dessutom skulle allmänheten stängas ute från ett uppskattat strövområde.

Men länsstyrelsen delade inte deras farhågor. Det gjorde inte regeringen heller. Dock har regeringen ännu inte motiverat sitt ställningstagande offentligt.

INTERNAL INTERNAL
Christina Gustafson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.