Nyheter

Fritidsverksamhetendrivs på helt olika sätt

Liksom på övriga områden skiljer det markant mellan de båda kommunerna Vellinge och Trelleborg när det gäller fritidsverksamheten.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2008
I Trelleborg driver kommunen via fritidsförvaltningen en livsmedelsbutik, Dalalivs på Dalabadet. Bild: Tomas Nyberg
I Trelleborg driver kommunen via fritidsförvaltningen en livsmedelsbutik, Dalalivs på Dalabadet. Bild: Tomas NybergFoto: 

I Trelleborg är det bara några få verksamheter som ligger ute på entreprenad, medan man i Vellinge i stort sett bara har fritidsgårdarna och badhuset Vanningen kvar i kommunal regi.

- Här i Trelleborgs kommun har vi bowlinghallen och kaféet på Söderslättshallen ute på arrende, liksom Skateholms camping, säger Göran Ling, fritidschef i Trelleborg.

Insamlandet av tång på stränderna ligger också ute på entreprenad i Trelleborg, men i övrigt driver man all verksamhet i egen regi med kommunalt anställd personal.

- Sammanlagt får vi in ungefär en kvarts miljon på arrendena, säger Göran Ling.

I Trelleborg driver kommunen via fritidsförvaltningen till och med en livsmedelsbutik, Dalalivs på Dalabadet. I budgeten för 2008 beräknas butiken gå plus minus noll med en omsättning på 900 000 kronor. Under 2006 gick butiken med en liten vinst. Kostnaderna låg på 716 000 kronor medan intäkterna hamnade på 842 000 kronor.

- Det är nog ganska unikt att en kommun driver en egen matbutik, säger kommundirektören i Trelleborg Rutger Persson.

Men den epoken är troligen snart tillända.

- Vi inom alliansen föreslår att Dalabadets camping läggs ut på entreprenad, säger Mats Svensson (kd) ordförande i fritidsnämnden i Trelleborg. Inklusive Dalalivs.

Mats Svensson tror inte att det rent praktiskt går att genomföra en sådan förändring under detta år.

- Men vi siktar definitivt på att lägga ut Dalabadet på entreprenad under 2009, säger han.

I Vellinge är badet Vanningen en av de saker som kommunen driver i egen regi.

- Vi driver även fritidsgårdarna med egen personal, säger Mats Persson, utvecklingsansvarig för fritiden i Vellinge kommun.

Det mesta annat, som skötsel och städning av anläggningar och hallar ligger ute på entreprenad.

- Vi sköter dock huvudparten av bokningarna själva, för att ha en bra kontroll över fördelningen mellan vuxna och ungdomar, där vi satsar mycket på ungdomarna, säger Mats Persson.

Tennisklubbarna i Vellinge sköter dock en hel del bokningar och abonnemang själva.

Sammanlagt har fritid i Vellinge en budget för 2008 på 55 miljoner kronor. 30,5 miljoner går bort direkt i form av internhyror. Av de övriga 24,5 miljonerna är det 27 procent som går till entreprenörer medan resten går åt till verksamhet i egen, kommunal regi.

Trelleborgs fritidsnämnd har en budget på sammanlagt drygt 52 miljoner kronor för 2008, varav nästan 14 miljoner kronor är intäkter..

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse. bryggare@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.