Nyheter

Foteviken ska skyddas

Området är mycket värdefullt och från statens sida har man länge haft ambitionen att göra naturreservat av det, säger Eva Ohlsson, miljöhandläggare på länsstyrelsen.
Nyheter • Publicerad 2 april 2008

Efter att ha stannat vid en ambition i flera år hölls ett första informationsmöte hösten 2006 och nu har ett förslag tagits fram.

Området sträcker sig från stränderna söder om Klagshamnsudden längs Foteviken till Lilla Hammars näs. Ett skyddsvärt område av flera skäl, anser länsstyrelsen. - Det finns höga naturvärden i området, särskilt vad gäller fågellivet. Men det finns även flera sällsynta paddarter och ett stort utbud av flora, säger Eva Ohlsson.

Syftet med naturreservatet är att skapa bättre förutsättningar för djur- och växtlivet och göra delar av det mer tillgängligt. Fler genomgångar ska göra det lättare att ströva omkring.

Ett annat förslag är att uppföra två fågeltorn så att allmänheten lättare kan ta del av det rika fågellivet.

- Under den tid fåglarna har ägg och ungar föreslår vi att friluftslivet leds på ett sätt så att fåglarna skonas, säger Eva Ohlsson.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.