Annons
Nyheter

Förvaltningsdirektör godtog felutbetalning

Förvaltningsdirektör Gert Åberg tar på sig ansvaret för de felaktiga utbetalningarna till Göran Holm och Lars-Ingvar Ljungman. I sitt förslag till nya arvodesregler har han tagit bort de särskilda Vellingereglerna.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2010
Gert Åberg.
Gert Åberg.Foto: 

– Jag ansvarar för att reglerna kring utbetalningar av ersättningar och arvoden ska följas. I det här fallet skulle jag självklart ha varit mer uppmärksam än vad jag har varit. Det ska bli ändring nu när felet har upptäckts, säger Gert Åberg.

Men Gert Åberg visste om att utbetalningarna var felaktiga. Ändå lät han dem passera.

Annons

I en mejlkonversation mellan Göran Holm och en tjänsteman på lönekontoret hänvisar Holm till Gert Åberg när tjänstemannen påpekar att Holm inte har rätt till semesterersättning. Mejlkonversationen avslutas med: ”Har talat med Gert han säger det ska du ha.”

Hur förklarar du det?

– När Holm frågade mig om utbetalningarna upptäckte jag att det var fel. Men jag resonerade som så att om Holm hade fått ut den här ersättningen i så många år kunde han lika gärna få ut den här gången med. Han trodde ju att han hade rätt till ersättningen.

Så ersättningarna betalades ut fast du visste att det var fel?

– Jag gjorde den bedömningen just den gången, ja. Reglerna skulle med största sannolikhet ändå ändras i samband med tillträdet av den nya fullmäktigegruppen.

Han ser det fortfarande som en omöjlighet att pengarna ska kunna återbetalas på något sätt.

– Det är inte första gången felaktiga utbetalningar av olika slag sker, det händer inte bara i vår kommun. Men idag går det inte att göra något åt. Som jag sagt tidigare går det heller inte att kräva pengarna tillbaka av politikerna, de har handlat i god tro.

I samband med fullmäktiges genomgång av det nuvarande arvodesreglementet kommer även reglerna för politikernas visstidspensioner att ses över.

I sitt förslag till hur ett nytt reglemente bör utformas har Gert Åberg följt Sveriges kommuner och Landstings rekommendationer över hur visstidspensionen för politiker ska utformas.

– Det är fullmäktige som tar det slutgiltiga beslutet. Men i mitt förslag finns inga fler speciella Vellinge­regler. Visstidspensionen ska minska om politikerna lyfter lön, säger Gert Åberg.

Annons

Som vi tidigare har skrivit finns det en särskild regel i Vellinges nuvarande arvodesreglemente. Den medför att nivån på visstidspensionen inte minskar om politikerna lyfter en lön, vilket är tvärtemot rekommendationerna från Sveriges Kommuner och Landsting.

Socialdemokraterna och Folkpartiet är nöjda med revisionsgruppens beslut att låta Ernst & Young granska alla ersättningar och arvoden som utgår till de fyra moderata toppolitikerna Göran Holm, Lars-Ingvar Ljungman, Carina Larsson och Nils-Ola Roth.

– Det var väntat. Jag har fullt förtroende för Ernst & Young, säger Folkpartiets Henrik Thorsell.

Nya listan kommer inte i nuläget att fortsätta driva frågan om att en medborgarkommission bör göra granskningen.

– Allt beror på vad rapporten kommer fram till, säger Nya listans ordförande Rolf Erichs.

Han är osäker på hur partiet ställer sig till att Ernst & Young ska göra granskningen.

– Vi krävde att granskningen skulle göras av en oberoende aktör. På sätt och vis är Ernst & Young det. Samtidigt anlitar kommunen byrån i alla sammanhang.

Nya listan får inte stöd för sin idé om medborgarkommission hos vare sig Socialdemokraterna eller Folkpartiet.

– Det vore att underkänna revisionsgruppens uppdrag. Sedan anser jag personligen att det är slöseri med skattebetalarnas pengar. Revisionsbyrån Ernst & Young är experter på området, säger Henrik Thorsell.

INTERNAL INTERNAL
Linda Stark
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons