Annons
Nyheter

Fortsatt negativa till vindkraft

Ett avstamp mot ett bättre miljöarbete. Så beskriver miljö- och byggnadsnämnden de förslag till lokala miljömål som tagits fram.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2006

– Vi får också en möjlighet att diskutera miljöfrågor på en högre nivå än vad vi brukar, säger Nils-Ola Roth (m), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Tillsammans med tekniska nämndens ordförande Tommy Larsson (m) och miljöchefen Lars Robert Göransson har Roth arbetat fram lokala miljömål. Målen har tagits fram utifrån de regionala delmål som länsstyrelsen kommit fram till. Dessa bygger i sin tur på nationella mål som fastslogs av regeringen 2003.

Annons

Regeringen har genom länsstyrelsen gett alla kommuner i uppdrag att arbeta fram sina egna lokala mål, och det är det arbetet som Vellinge nu kommit igång med på allvar.

– Vi hoppas att det ska vara helt klart under det här året, säger Nils-Ola Roth.

De lokala målen för Vellinge skiljer sig inte så mycket från de regionala. När det gäller övergripande mål är nämnden och regionen överens om hur man till exempel ska begränsa klimatpåverkan, få grundvatten av god kvalitet och ha levande skogar och ett rikt odlingslandskap.

Vellinge har dock, till skillnad från Skånes miljömål, återigen tagit avstånd från vindkraft. I avsnittet som handlar om nya energiformer vill miljö- och byggnadsnämnden ta bort texten som handlar om att främja utbyggnaden av vindkraft. Det är en energiform som inte tillhör framtiden, anser nämnden.

– Lillgrund med sina 48 vinkraftverk är ett avskräckande scenario, säger Nils-Ola Roth.

Förslaget till de lokala miljömålen skickas vidare till kommunstyrelsen som ska diskutera dem på sammanträdet den 7 juni. Därför kommer allmänheten att få möjlighet att tycka till.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons