Annons
Nyheter

Första barnet får vänta i Vellinge

Kvinnor väntar allt längre med att få barn. Genomsnittsmamman i Vellinge kommun får sitt första barn när hon är 31,3 år och är därmed bland de äldsta i landet.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2010
Foto: 
Foto: 
Rytmikgruppen i församlingshemmet i Höllviken leds av Agneta Strandsjö som arbetar som församlingspedagog. Hon menar att en positiv kontakt knyts mellan förälder och barn när de tillsammans sjunger och rör sig till musiken.
Rytmikgruppen i församlingshemmet i Höllviken leds av Agneta Strandsjö som arbetar som församlingspedagog. Hon menar att en positiv kontakt knyts mellan förälder och barn när de tillsammans sjunger och rör sig till musiken.Foto: 
Mammorna i Vellinge kommun är bland de äldsta i landet när de får sitt första barn. Maria Andersson matar sonen Anton efter babyrytmik med sång och dans. I förgrunden Oscar Hansson.
Mammorna i Vellinge kommun är bland de äldsta i landet när de får sitt första barn. Maria Andersson matar sonen Anton efter babyrytmik med sång och dans. I förgrunden Oscar Hansson.Foto: 

VELLINGE. I en ny mätning av Statistiska centralbyrån, SCB, hamnar Vellinge kommun på tredje plats över de äldsta mammorna i landet. Här är genomsnittsmamman 31,3 år när hon får sitt första barn. Bland föräldralediga mammor i Höllviken återspeglas statistiken.

– De där siffrorna förvånar mig faktiskt inte. I min mammagrupp på BVC skulle jag gissa att kvinnorna var runt 30–38 år, säger Charlotte Jörme som själv var 32 år när hennes son Neo föddes.

Annons

På tisdagar träffas Charlotte Jörme och andra mammor i församlingshemmet i Höllviken för babyrytmik. På den ljusrosa mjuka mattan sitter mammorna med sina barn och tillsammans sjunger och dansar de till barnvisor.

– Vellinge är en bra kommun för barn. Det finns massor av barngrupper både på BVC och här i kyrkan. Det är inte direkt tråkigt att gå hemma, säger Charlotte Jörme.

Antalet kvinnor som väntar med att få barn blir allt fler. Enligt SCB är genomsnittsåldern på förstföderskor i Sverige 29 år. Siffran är den högsta någonsin och i jämförelse ligger flera skånska kommuner över rikssnittet.

Statistiken visar tydligt att det är i rika, lågskattekommuner som Vellinge och Lomma som de äldsta mammorna finns. Önskan att bli förälder finns fortfarande hos majoriteten av befolkningen, men vad är det då som gör att så många väntar med att skaffa barn?

– För mig var det viktigt att bli färdig med utbildningen och ha en stabil grund att stå på innan jag skaffade barn. Sedan är det ju många faktorer som spelar in och ska falla på plats. Det handlar ju inte bara om åldern, säger Charlotte Jörme som arbetar som lärare när hon inte är mammaledig.

Jennie Hansson är en av mammorna som går på babyrytmik. Hon berättar att hon var först i sin bekantskapskrets med att få barn, 29 år gammal. Hon är utbildad personalsekreterare och hann jobba ett år innan hennes tvillingpojkar föddes.

– Efter att jag blev gravid var det som en dominoeffekt. Man påverkas kanske av sin omgivning på så sätt att man väntar med barn ganska länge, men så blir en gravid och då följer andra efter. Helt plötsligt skaffade alla barn, säger hon.

Maria Andersson var en av dem som blev sugen på barn när vännen Jennie Hansson blev gravid för första gången. Nu sitter hon och matar sina egna tvillingar Maja och Anton. Hon är 33 år och faller motvilligt in i statistiken.

– Jag har fått kämpa hårt för de här två. Jag hade gärna blivit gravid tidigare men det ville sig inte riktigt så. Men nu har jag fått världens lycka, dubbelt upp.

Mats Amnell
Anna Bachmann
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons