Annons
Nyheter

Företag anmält till jämo

Trelleborgskvinnan hävdar att hon fick sparken för att hon blev gravid. Könsdiskriminering, menar kvinnan, som anmält arbetsgivaren till Jämo.
Nyheter • Publicerad 19 december 2007

- Jag känner mig kränkt, säger kvinnan till Trelleborgs Allehanda.

Trelleborgskvinnan påbörjade ett vikariat på företaget i början av sommaren i år. Hon skulle vikariera i ett år med att ta emot order och expediera i företagets butik. Enligt anställningskontraktet var anställningen först på prov i sex månader.

Annons

Efter två månaders anställning blev kvinnan gravid. Helt oplanerat, enligt henne själv.

- När jag och min man tittade på graviditetstestet blev vi helt chockade. Det var verkligen inte meningen, säger kvinnan.

Kvinnan berättade för sin arbetsgivare att hon blivit gravid, så snart hon själv fick veta det.

- De tyckte det var roligt, men klargjorde samtidigt att jag inte kunde jobba kvar. Jag hade verkligen inte väntat mig att de skulle säga så. Att det kunde hända Sverige 2007 trodde jag aldrig, säger kvinnan.

Enligt kvinnan motiverade företaget uppsägningen med att hon inte skulle klara av arbetet under tiden hon var gravid, bland annat med tanke på tunga lyft. Och eftersom hon inte skulle kunna fullfölja vikariatet med tanke på födseln, så valde de att avsluta anställningen. - Jag hade kunnat utföra andra arbetsuppgifter, till exempel ute i butiken. Efter att de sade upp mig anställdes en butikssäljare, det jobbet hade jag kunnat utföra, säger kvinnan.

Kvinnan jobbade sin sista arbetsdag den 27 augusti. Därefter följde en tid med många blandade känslor.

- Jag var chockad och mådde dåligt på grund av uppsägningen. Jag kände mig också skyldig för att det blivit som det blivit, samtidigt som jag försökte jobba upp en glädje över graviditeten, säger kvinnan.

Kvinnan var länge i valet och kvalet om hon skulle anmäla eller inte. Till slut bestämde hon sig dock för att kontakta Jämställdhetsombudsmannen, Jämo.

- Om min man hade kunnat bära barnet hade vi valt det, nu drabbas jag bara för att jag är kvinna. Det känns rätt att anmäla, företaget kunde ha skött det på ett bättre sätt, säger hon.

Kvinnan säger att hon mår bra i dag, men uppsägningen har fått tråkiga konsekvenser.

Annons

- Vår ekonomi har försämrats och det är ganska mycket trygghet som försvunnit, säger hon.

Företaget ska nu svara på anmälan till Jämo. När Trelleborgs Allehanda ringer upp vill företagets representant först inte kommentera ärendet.

- Inte i det här läget. Vi ska svara till Jämo och så får det här ha sin gilla gång.

Sedan tillbakavisar representanten anklagelserna om könsdiskriminering.

- Kvinnan hade en provanställning och vi valde att avsluta den. Det var av helt andra skäl än de hon åberopar. Det här är absolut ingen diskrimineringsfråga, säger representanten.

Andreas Mårtensson

0410-545 25

andreas.martensson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons