Annons
Nyheter

Föreningen där hjärtat klappar för hembygden

Hembygdens historia och bakgrund blandad med modern marknadsföring. TA har besökt Oxie härads hembygdsförening.
Nyheter • Publicerad 3 december 2009
Foto: 
Foto: 

VÄSTRA INGELSTAD. På bordet i föreningens lokal i gamla stationshuset i Västra Ingelstad ligger årsboken uppslagen. Den har precis kommit från tryckeriet och bär titeln "Stenkakor och fästmansgåvor".

– Vår uppgift är att bevara kulturarvet. Vi ger ut en bok varje år om historien kring bygden, människorna och gårdarna som funnits här. I år hade vi också med ett matrecept på stenkakor, därav titeln, säger Sigvard Tyge, redaktör för årsboken.

Annons

Under de senaste åren har Oxie härads hembygdsförening fått alltfler medlemmar. Ordföranden Holger Sverin menar att det dels handlar om ett växande intresse för hembygdens historia. Dels om marknadsföring från föreningens sida.

– Vi är aktiva i Malmö, Vellinge och Svedala kommuner. Då krävs det att vi syns ute bland folk, säger Holger Sverin.

Man anordnar bland annat berättaraftnar, byvandringar och studiecirklar.

– Många är inflyttade hit och vill veta mer om sin gård och vilka som bott där. Det är frågor som vi kan besvara, säger bokansvarige Bertil Berndtsson.

Emma Svensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons