Annons
Nyheter

Förbudet mot att gå på revlarna hävs

I år blir det tillåtet att gå ut på Skanörs revlar under fåglarnas häckningsperiod. Men det handlar om en tillfällig lösning. Om fler fåglar söker sig till området kan förbudet komma tillbaka - redan nästa år.
Nyheter • Publicerad 3 april 2003

Sedan 1981 har den knappt fyra kilometer långa sandryggen på Falsterbonäsets nordvästliga spets varit en fredad häckningsplats för fåglar. Men efter ett antal år av minskade bestånd blir det nu lagom till årets häckningstid tillåtet att gå in på området. - Folk har med viss rätt undrat varför beträdnadsförbudet finns kvar, det tycks ju inte ha haft någon större effekt, säger Lennart Karlsson föreståndare på Falsterbo fågelstation. Näset har ett antal så kallade lokaler där fåglarna häckar mellan början på april och mitten av juli. För Måkläppen och Ängsnäset på sydsidan gäller fortfarande skyddsföreskrifterna fullt ut medan det i området söder om Hamnvägen i Skanör finns skyltar där allmänheten uppmanas att uppträda hänsynsfullt. På revlarna kommer inga förmaningar att sättas upp men Lennart Karlsson hoppas ändå att besökarna ska visa förståelse. Att förbudet upphävs nu innebär inte att det för alltid blir tillåtet att gå på Skanörs revlar närhelst man önskar. Det handlar om ett tillfälligt bortplockande av förbudet och skulle en större fågelsamling hitta tillbaka kan det komma tillbaka år från år. Länsstyrelsen som beslutar i frågan gör nya utvärderingar till varje vår och det är inte otroligt att det redan nästa häckningsperiod blir en förändring av fågelstammens antal. - Det kan mycket väl dyka upp en tärnkoloni, säger Lennart Karlsson. Text: Fredrik Hasselgren

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons