Annons
Nyheter

Föräldralösa rödstjärtsungar med smak för köttbullar

De fem hemlösa fågelungarna var egentligen sex. Sedan deras bo i en villavägg måste tas bort har de nu hamnat hemma hos Eva Fallström.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

SKANÖR. Under den rosa- och vitrutiga kökshandduken hörs småpip. Därunder bor sex små rödstjärtar och de börjar bli rejält hungriga, det var en hel timme sedan de åt.

– De är väldigt krävande, tänk att de måste ha mat varje timme, säger Eva Fallström, medlem i Katastrofhjälp fåglar och vilt Sydväst.

Annons

Bredvid sig har hon en assiett med miniköttbullar, en centimeter i diameter, som hon noggrant doppar i vatten med en pincett.

– Nästa vecka kommer jag att forma dem till små köttmaskar istället. Då vänjer de sig lite innan de riktiga mjölmaskarna tar vid.

Så fort kökshandduken tas bort syns sex små gap som girigt försöker nå så högt upp mot maten som de bara kan. De skriker ikapp men tystnar så fort de har fått en köttbulle i munnen.

– Även om de är hungriga varje timme blir de ju snabbt nöjda, säger Eva Fallström och kollar av om någon av ungarna vill ha backning. Men gapen förblir stängda.

Ungarna somnar ungefär klockan 21.30 och sover sedan hela nätterna. Miniköttbullarna består av oxfärs preparerade med vitaminer

Nästa vecka hoppas Eva Fallström på att rödstjärtarna är redo för att kravla ur det provisoriska boet och börja pröva sina vingar inne i fågelburen.

– Jag har stor tilltro till dem allihop, även minstingen som inte syntes först utan som låg nedtryckt under sina syskon.

Mats Amnell
Linda Stark
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons