Annons
Nyheter

Fönster mot framtiden

"När vi startade Fönstergruppen sa jag till min fru att det kan gå på två sätt. Antingen går det jäkligt bra eller så ses vi i en etta i Rosengård. Jag fick belåna mig upp över taknocken, men som tur var gick det bra".
Nyheter • Publicerad 13 februari 2008
Plastfönstret blev hans lycka. I dag är Tom Fredlunds företag nummer 1 i Sverige. bild: claes nyberg
Plastfönstret blev hans lycka. I dag är Tom Fredlunds företag nummer 1 i Sverige. bild: claes nybergFoto: 

Att säga att det gått bra för Tom Fredlunds företag är att leverera ett rejält understatement. Det som för snart 30 år sedan var en chansartad investering föll minst sagt väl ut.

Tom Fredlund trodde på sin idé och nu äger han ett företag som är Sverigeledande inom sitt område, tillverkning och försäljning av kompositfönster.

Annons

- Jag är byggare från början och i slutet på 70-talet började vi byta träfönstren i miljonprogramshusen som då redan hade gjort sitt. Då satte jag mig ner och funderade på om man inte kunde göra fönster på ett annat sätt, säger Tom Fredlund.

I Europa hade trenden redan börjat gå mot plastfönster och Tom Fredlund bestämde sig för att satsa på konceptet i Sverige.

Tom Fredlund visar en artikel ur Trelleborgs Allehanda från juni 1981. På bilden visar Tom Fredlund upp ett kompositfönster som ska börja tillverkas i Trelleborg. Artikeln handlar om att det nystartade företaget, som första tillverkare av kompositfönster i Sverige, söker arbetskraft.

- Nyheten slogs upp stort, jag tror till och med att den var på löpsedeln. Det var dåliga tider i Trelleborg då, så nya arbetstillfällen var förstås en bra nyhet, säger Tom Fredlund.

Företaget drevs i Trelleborg till 1985 då det såldes till Kemanobel, bytte namn till Termolux och sedermera flyttade till Hultsfred. Ett decennium senare köpte Tom Fredlund en snickerifabrik I Varberg, och startade upp egen fönstertillverkning igen under det gamla namnet Fönstergruppen. På drygt tio år har företaget växt från 0 till 92 miljoner i omsättning med ett 50-tal anställda över hela Sverige. I dag är Fönstergruppen Sveriges största tillverkare av plastfönster.

Fabriken finns i Varberg, men säljkontor är utspridda i Stockholm, Varberg och Malmö.

- Jag har också ett eget kontor i bostaden i Skanör. Det är skönt att slippa åka iväg varenda dag, man kan göra lite nytta hemifrån också, säger Tom Fredlund.

Anledningen till företagets snabba tillväxt är främst att många träfönster behöver bytas ut, och allt fler väljer att ersätta dem med plast.

- Både hållbarhet och isolering är överlägset bättre med kompositfönster, säger Tom Fredlund.

Ändå har inte marknaden haft riktigt samma uppsving som i de flesta europeiska länder.

Annons

- Plast har haft en dålig klang, men det börjar bli bättre. Jag är övertygad om att träfönster är på väg ut, säger Tom Fredlund som tror att Fönstergruppen går en ännu ljusare framtid tillmötes.

- Många miljonprogramshus här nere har bytt till komposit men inte så många längre norrut. Men det kommer, jag räknar med en fördubblad omsättning på tre år. Det kan gå riktigt fort, säger Tom Fredlund.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons