Annons
Nyheter

Folkhögskolan bjuder in

I dagarna två öppnar Östra Grevie folkhögskola upp portarna för allmänheten. Keramik, textil och måleri är bara en del av allt som visas.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2008
Kerstin Ardnor och Lovisa Berndtsson trivs på Östra Grevie folkhögskolas keramik- och glasutbildning. Och de ser fram emot att visa sina alster för besökarna på folkhögskolans öppna hus. Bild: Tomas NybergFoto: 

- Det ska bli jättekul att det kommer hit folk som tittar på det vi gör. Det ska bli roligt att visa upp det här för vänner och anhöriga, säger Kerstin Ardnor.

Kerstin Ardnor går andra året på keramik- och glasutbildningen. Hon och kurskamraten Lovisa Berndtsson i årskurs ett förbereder fredagens och lördagens öppna hus.

Annons

Lovisa Berndtsson gör kakelkonst med keramik och glas.

- Det är svårt att få plattorna likadana. Det var roligare när vi fick göra stora saker, då fanns det inga begränsningar, säger Lovisa Berndtsson och blickar bort mot några stora krukor.

Keramik- och glasutbildningen är bara en av alla kurser som visar upp sig på folkhögskolans öppna hus. Lokalerna kommer att vara sprängfyllda av foto, grafik, textil och måleri. - Vi vill visa upp vår verksamhet för dem som funderar på att söka till våra utbildningar. Det är ett bra tillfälle att visa upp oss för allmänheten, en hel del gamla elever brukar också dyka upp, säger Thomas Holm, linjeledare på estetlinjen.

I år bjuds besökarna på ett specialevenemang då HC Ericson, professor i grafisk design och en av landets ledande grafiska formgivare besöker skolan på lördag klockan 11. HC Ericson kommenterar de affischskisser som han gett i uppdrag åt eleverna på grafiklinjen att utforma.

Turismlinjen har förberett en utställning om utbildningen och vad eleverna gjort under året. Textillinjen visar bland annat prov på screentryck och vävning medan fotolinjen ger prov på digitala bildspel. Målerilinjen visar "kroppens avtryck" i olika tekniker.

Under dagarna presenteras också projektet Sub Rosa, där folkhögskolan och Malmö kommunala fastighetsbolag samarbetat. Eleverna har fått ge förslag på utsmyckning av det offentliga rummet i en del av stadsdelen Rosengård i Malmö. På folkhögskolan ges ett smakprov på en utställning som äger rum i Rosengård den 6-8 juni.

Den allmänna linjen är förstås också med på det öppna huset. Eleverna bjuder in besökarna att testa sin allmänbildning.

- De får svara på saker som de bör kunna men som de kanske inte kan. Till exempel hur man fyller på spolarvätska eller vad som ingår i en sockerkaka, säger eleven Mia Erdedi.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons