Annons
Nyheter

Flyktingbarn placeras i Vellinge och Trelleborg

Vellinge uppfyller flyktingavtalet med Migrationsverket. Innan årsskiftet är troligtvis fem flyktingbarn placerade i familjehem. Två i Vellinge och tre i Trelleborg. För Vellinges räkning.
Nyheter • Publicerad 3 november 2010

Imorgon får ett fjärde flyktingbarn ett familjehem genom Vellinge kommun. Hemmet ligger i Vellinge tätort och är det första i kommunen. Ytterligare ett är under utredning. Vellinge placerade tidigare i år tre flyktingbarn i ett familjehem i Trelleborg.

– Vi kunde helt enkelt inte hitta familjehem i vår kommun. Familjen i Trelleborg har jobbat med svenska familjehemsplacerade barn tidigare och gjorde själv en intresseanmälan till Vellinge. Situationen för flyktingbarnen är akut och det är viktigt att vi hittar hem till barnen, säger Catharina Plesner, handläggare för ensamkommande flyktingbarn i Vellinge kommun.

Annons

Hon är ny på tjänsten och kämpar för att få fler Vellingebor ska öppna sina hem för flyktingbarn. Kommunen är inte direkt nerringd av intresserade familjer.

– Innan årsskiftet har vi förhoppningsvis tagit emot fem barn. Och därmed har vi uppfyllt kvoten. Vi har sagt att vi ska ta emot mellan fem och åtta barn. I ett första skede fokuserar vi på att ta emot fem barn, allt utöver det är en bonus.

Förra hösten ledde flyktingfrågan till en intensiv debatt när Malmö stad öppnade ett transitboende i Hököpinge. Vellinge hamnade i hetluften och i januari tog kommunen ett historiskt beslut. De skrev ett avtal med Migrationsverket om att ta emot fem till åtta ensamkommande flyktingbarn. Flera familjer anmälde intresse för att verka som familjehem men ingen uppfyllde kriterierna.

Om två veckor arrangerar Catharina Plesner en informationskväll om hur det går till att bli ett familjehem. Hon kommer berätta hur en utredning går till, vilka förväntningar som ställs och vilket stöd de får från kommunen.

– För mig är det stort att vi kan placera två barn i kommunen. De här barnen behöver hjälp. Vi kan ta emot fler om vi bara får in fler familjehem.

Informationsmötet är öppet för alla och hålls i Vellinge kommunhus den 15 november klockan 18.

INTERNAL INTERNAL
Maria Lovén
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons