Annons
Nyheter

Flickor antastade av äldre man

Två flickor på Stora Hammars skola har antastats av en äldre man som genom att fresta med godis och leksaker försökt locka dem med sig. Den politiskt ansvariga har inte informerats, och på grund av okunskap landade den formella anmälan först efter fyra dagar hos polisen.
Nyheter • Publicerad 28 april 2009

Det var i slutet av förra veckan som mannen dök upp vid Stora Hammars skola och sökte kontakt med två flickor i mellanstadiet. Om de följde med honom hem, skulle de få godis och leksaker.

En fritidsledare skickade in barnen och konfronterade mannen, som uppgav att han var ofarlig.

Annons

Men många barn var ordentligt uppskrämda när de kom hem på fredagen, och efter helgen hörde oroliga föräldrar av sig till skolan för att få veta vilka åtgärder som var planerade för att öka barnens säkerhet under skoltid.

Svaret de fick var att skolan ville avvakta polisanmälan och utredning. Men när tidningen ringer Vellingepolisen på tisdagsförmiddagen finns det ingen polisanmälan.

– Jag har ingen koll på inkomna tips, men någon formell polisanmälan föreligger inte, säger närpolischefen Kenneth Abrahamsson.

Uppgiften förvånar platschefen på Stora Hammar, Stina Hansson. Sent på tisdagseftermiddagen återkommer hon och berättar att hennes assistent ringt till polisen på fredagen och refererat händelsen.

– Hon trodde att en anmälan togs upp då, men så var det inte. I dag, tisdag, har vi gjort en formell anmälan. Men enligt polisen är det inget brott att ta kontakt med barn. Polisen kommer dock att skicka ut ett spaningsunderlag med signalement till sina patruller så att de kan hålla koll.

– Vi har även kontaktat socialtjänsten, eftersom det kan handla om en person som är psykiskt störd och behöver vård.

Också på skolan höjer man ribban. All personal har uppmanats att hålla ett extra vakande öga över barnen under rasterna. Informationen skall ha förts vidare till föräldrarna.

Någon utökning av antalet rastvakter leder dock incidenten inte till.

– Vi har redan ett bra rastvaktssystem med många engagerade lärare. Säkerligen är det ännu fler observanta ute nu, säger Stina Hansson.

Carina Larsson (M), ordförande i M-nämnden och därmed politiskt ansvarig för den pedagogiska verksamheten i Vellinge, blir förvånad när hon får veta vad som hänt på Stora Hammar.

– Det hade varit bra, om jag blivit underrättad. När något sådant här inträffar, brukar det resultera i ökad vuxennärvaro på skolgården, det vill säga fler rastvakter. Jag förutsätter att ledningen på Stora Hammar sätter in de åtgärder som behövs och att alla berörda informeras.

Christina Gustafson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons