Flerfamiljshus anses störa
Men när ärendet idag kommer upp på miljö- och byggnadsnämndens bord tillstyrker förvaltningen att husen får byggas.
Och även att de tillåts bli en dryg meter högre än de åtta meter som står i detaljplanen.
– Fler lägenheter behövs i Vellinge och vi ser därför dessa hus som ett positivt tillskott, säger bygglovsarkitekt Mimmi Jacobsson. Grannarna är rädda för att husen blir för höga och vill hellre ha villor.
– Men jag anser att höjdavvikelsen är liten. Nu blir det som alltid politikernas sak att säga ja eller nej till byggnadslov och ta ställning till avvikelsen.
Tomas Hellström är en av dem som skrivit till kommunen om de planerade husen.
– Min familj ligger nog sämst till av alla, säger han. Byggs de här husen får vi balkonger rakt in mot vår nybyggda pool och vårt vardagsrum. Förutom att det är otrevligt sjunker förstås priset på vår fastighet rejält.
När Tomas Hellström och hans familj flyttade in sin villa 1998 var det just för att området inte är tätbebyggt och att det samtidigt ligger centralt.
– Sedan vi kom hit har de byggt pensionärsboendet Apelgården i tre våningar vilket inte var så roligt, säger Tomas Hellström. Men det ligger längre bort och har därför inte stört oss som de här fastigheterna skulle göra.
Men behövs det inte fler lägenheter i Vellinge?
– Jo, säkert, svarar han. Men eftersom det är ett villaområdet ändrar planerna förutsättningarna. Innan har det ju funnits en massa regler för viss höjd på husen där vi bor eller viss en viss färg på dem.
Så plötsligt ändras alla regler. Men regler är väl till för att följas av alla och inte bara av vissa?
Även Hellströms närmaste granne, konstnären Bengt "bean" Andersson, riskerar att få full insyn på sin tomt.
– Förutom insynen är det här till 90 procent ett villaområde, säger han. Då blir det väldigt konstigt om de får smälla upp de här fyrkantiga lådorna alldeles bredvid bondgårdarna vi har på gatan.
– Det är så oesteiskt det kan bli och den fina miljön med en k-märkt bondgård blir förstörd.
Även Stig Gustavsson, ordförande i Apelgårdens bostadsrättsföreningar har invändningar. Men av andra skäl.
– Redan före valet slog vi larm om att vi inte kan använda våra fina balkonger på grund av bullret från motorvägen, säger han. Innan den frågan är löst tycker vi det är märkligt att man vill bygga fler fastigheter här med balkonger.
– Ta istället och börja med att bygga en effektiv bullervall såsom de gör ute i Europa. Därefter kan vi gå vidare och eventuellt fundera på fler fastigheter med balkonger.
Catharina Wall och hennes man Jonas är emot fastigheterna bland annat därför att de befarar ökad trafik i området.
Redan 2008 hade Mjöbäcks Entreprenad planer på att bygga 32 nya bostäder på Slottagårdsgatan.
Då skulle lägenheterna ligga i fyra fyravåningshus. Men efter grannarnas protester drog företaget tillbaka sin ansökan till miljö- och byggnadsnämnden.