Annons
Nyheter

Fler barn på institution spräckte budget

Antalet barn- och ungdomar på institution ökade kraftigt i Vellinge kommun förra året. Så mycket att hela IFO-förvaltningens budget spräcktes.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2008

2006 var Vellinge kommuns barn och ungdomar placerade på institution sammanlagt 42 dagar. Förra året ökade siffran till 700. Tillsammans med ett något ökat antal placeringar i familjehem innebär detta att individ- och familjeomsorgsförvaltningen redovisar ett underskott på 3,1 miljoner kronor 2007.

– Den stora kostnaden är några specifika placeringar som kostat mycket pengar. Förhoppningsvis är detta engångsföreteelser, men vi ser samtidigt att öppenvårdsinsatserna för ungdomar också ökar, säger Carina Larsson (m), ordförande i Vellinge kommuns M-nämnd.

Annons

Carina Larsson tror att en del av ökningen i antalet insatser för barn och ungdomar kan förklaras med den ökade inflyttningen. – När kommunen växer ökar också antalet barn och ungdomar som behöver extra stöd, säger Carina Larsson.

Medan de kostnadskrävande placeringarna på institution kan variera stort, finns det enligt Carina Larsson inte mycket som tyder på att öppenvårdsinsatserna kommer att minska.

– Man får anta att problemen ökar, och därmed kostnaderna, säger Carina Larsson.

På plussidan noterar M-nämnden att antalet vuxna på institution minskade förra året. Även öppenvårdsinsatserna för vuxna minskade något.

Antalet socialbidragstagare är fortsatt lågt i Vellinge kommun. Förra året fick 72 hushåll försörjningsstöd, en ökning med ett hushåll sedan 2006, men en minskning med åtta jämfört med budget.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons