Annons
Nyheter

Fiskebåten förliste - 58-årig man simmade för livet

(Uppdaterad 11.19) Den 58-årige mannen – från Öckerö i Bohuslän – skulle ta sig med fiskebåt från Falsterbokanalen till Simrishamn under natten mot tisdagen. Båten drabbades av hårt väder, kantrade och sjönk. Efter en timme i vattnet lyckades 58-åringen simmande ta sig i land vid Mälarhusen.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2009

- Det hela gick väldigt fort. Han kom runt Sandhammaren under morgontimmarna och fick väldigt mycket sjö på sig, kantrat och förlist. Han hann inte larma och inte heller siätta på sig sin överlevnadsdräkt, säger Sten-Erik Petersson, på Sjöräddningen i Göteborg.

Det var strax efter klockan tre natten mot tisdagen som Sjöräddningscentralen tog emot ett automatiskt larm från fiskebåten Santos af Öckerö. Båten var på väg från Falsterbokanalen till Simrishamn och beräknades vara framme under morgontimmarna.

Annons

Den kraftiga sjön gjorde att 58-åringen hamnade i vattnet och den nödsändare han hade på sig utlöstes automatiskt. Med hjälp av ett mindre nödflotte lyckades mannen - efter cirka en timme i det kalla vattnet - kraftigt nerkyld ta sig i land cirka 500 meter söder om Mälarhusens strandbad och påkalla hjälp från boende i området.

- Det är förvånansvärt att han klarat sig så bra med tanke på hur länge han var i vattnet. Det är osannolikt egentligen eftersom han tydligtvis tagit sig simmande i land. Han har ingen dålig fysik den här mannen, säger Sten-Erik Petersson.

Sjöräddningens försök att kontakta båten misslyckades. Först klockan 04.50 kom ett första besked om var båten var och först senare lyckades man med hjälp av satelit få en positionsbestämning av haveristen - strax utanför Mälarhusen söder om Skillinge.

Sjöräddningen i Göteborg uppger att haveristen nu ligger på 10-12 meters djup utanför Mälarhusen och att det finns en risk för att drivmedel läcker ut. Kustbevakningens flyg är på väg ner för att undersöka om haveristen läcker dieselolja.

Enligt Sjöräddningscentralen i Göteborg är det en 34 ton tung och 13 meter lång och fyra meter bred fiskebåt, med hemmahamn i Öckerö. Innan Sjöräddningens enheter i Skillinge, Ystad och Ronneby hann rycka ut och leta efter mannen, som är i 60-årsåldern, kom information om att SOS Alarm plockat upp en man som flutit i land i Mälarhusen vid femtiden på morgonen.

När polis kom till platsen fick han låna varma kläder, men var vid godvigör Han togs sedan om hand av både polis och lokalbefolkning i väntan på ambulans. Mannen har vårdats på sjukhuset i Ystad under förmiddagen.

- Han fördes hit kraftigt nerkyld. Vi värmde upp honom och han fick dropp. Han mår bra nu och kommer förmodligen att kunna åka hem under eftermiddagen, säger Kicki Wieslander, pressinformatör på sjukhuset i Ystad, dit mannen fördes under morgontimmarna.

Frida Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons