Annons
Nyheter

Fartgränserna nonchaleras

Över nittio procent av bilisterna kör för fort vid kommunens skolor.
Nyheter • Publicerad 14 april 2009

– Resultatet visar på väldigt dålig omdömesförmåga i trafiken, säger Jörgen Sjåstad, kommissarie och biträdande chef för polisen på Söderslätt.

Det är kommunen som gjort hastighetsmätningar inom ramen för trafikprojektet Ta det piano. Projektet startade efter att en trygghetsenkät hade gått ut till invånarna. När svaren hade behandlats stod det klart att människorna i kommunen kände mest otrygghet i trafiken.

Annons

Annette Bengtsson, trafikingenjör och en av de ansvariga för projektet, är besviken över resultatet.

– Vi gjorde den här satsningen för att invånarna i Vellinge kommun klagade över att de kände sig otrygga i trafiken. Men siffrorna visar att det är dem själva som är orsaken till problemet.

– Människor måste på allvar börja ändra sitt trafikbeteende. Efter de här siffrorna känns projektet extra angeläget.

Det är på Ängdalavägen, mellan Sandeplanskolan och Ängdala skolor, som mer än nittio procent av förarna överskrider trettiogränsen mellan klockan 07-16.30 under vardagarna.

Jörgen Sjåstad menar att kommuninvånarna inte kan skylla på att det är förare som korsar Vellinge kommun till och från jobbet som är fartsyndarna.

– De här vägarna ligger inne i tätorterna och inte ute på några genomfartsleder. Det är de själva som måste ändra sitt trafikbeteende.

Annette Bengtsson har varit i kontakt med rektorerna på de skolor som påverkas av fortkörningen.

– De ska kommunicera ut de här siffrorna till föräldrarna och försöka skapa en dialog kring situationen.

På grund av mätningarna har polisen gjort hastighetskontroller i de aktuella områdena vilket de kommer att fortsätta med det under nästa vecka.

Linda Stark
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons