Annons
Nyheter

Färre ungdomar i Vellinge röker

Fler tolvåringar har druckit alkohol och fler flickor har varit berusade än tidigare. Samtidigt är det färre som röker, enligt den senaste undersökningen av ungas drogvanor.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2003

- Det verkar vara ett trendbrott. Under hela 1990-talet har Vellingeungdomarna haft större benägenhet att testa droger och alkohol än i övriga riket. Men nu ser vi flera förbättringar jämfört med tidigare år och resten av landet, säger Lars-Ingvar Ljungman, ordförande i M-nämnden. Alla ungdomar från sexan till nian har svarat på enkäten. Som positivt lyfter kommunledningen fram att färre röker och att fler i nian, 25 procent, inte alls dricker alkohol. 1993 rökte 38 procent av niorna, men 2002 hade siffran sjunkit till 11 procent av pojkarna och 15 procent av flickorna. Det som bekymrar kommunledningen mest är att debutåldern för att börja dricka alkohol har sjunkit. Unga som dricker alkohol i sexan har ökat från 48 procent 1993 till 63 procent 2002. Dessutom är det alltfler som dricker för att bli berusade, särskilt flickor. Nedslående resultat från tidigare enkäter från 1993, 1996 och 1999 har fått kommunen att satsa på droginformation längre ner i åldrarna och för att nå föräldrarna. - Undersökningar visar att förebyggande arbete från föräldrarna fungerar bäst. Vi har bland annat börjat med att informera sexornas föräldrar om vad de kan göra för att barnen inte ska börja med droger, säger Vensel Roskvist, chef för individ- och familjeomsorgen. Samtidigt visar enkäten att 20-30 procent av alla ungdomar får vin av sina föräldrar. Det är inte riktigt lika vanligt att föräldrarna bjuder på sprit.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons