Annons
Nyheter

Färdtjänstresor blir betydligt dyrare nästa år

Färdtjänsten blir märkbart dyrare för boende i Vellinge kommun inom kort. Lägsta avgiften höjs med 50 procent och samtidigt slopas rabatten vid samåkning.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2008

– Vi kan inte acceptera det. Jag förstår inte att man fattar ett sånt här beslut utan att tillfråga pensionärsföreningarna. Det är beklagligt att vi inte ens är en remissinstans, säger Bo Hedlund, ordförande i Pensionärernas riksorganisation, PRO, i Vellinge.

När TA kontaktar honom under torsdagen har han inte informerats om M-nämndens beslut om förändrade taxor.

Annons

– Men det här kommer försvåra för pensionärerna som redan har det knapert, säger han.

I korthet innebär de nya avgifterna att lägsta avgiften höjs från 20 till 30 kronor. Intervallindelningen förändras vilket gör att resenären snabbare kommer upp till högstapriset på 220 kronor.

Dessutom avskaffas reduceringen av priset vid samåkning. Som det är nu behöver samåkande pensionärer bara betala halvt pris.

Enligt nämndsordförande Carina Larsson (m) är förändringarna ett naturligt steg sedan det gemensamma regelverket för färdtjänsten i Skåne infördes för ett par år sedan.

– Egenavgifterna ska enligt rekommendationerna ligga i linje med kostnaderna för kollektivtrafik, säger Carina Larsson.

Hon betonar att egenavgifterna för färdtjänst i kommunen inte anpassats till Skånetrafikens taxor sedan år 2006.

Avgiftsförändringarna träder i kraft först när det hela har godkänts i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige.

Carina Larsson räknar med att det kommer att göras innan året är slut.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons