Nyheter

Falsterbo kyrka blir fin till jul

För inte så länge sedan var Falsterbo kyrka inte tillgänglig för alla. Påtaglig mögeldoft gjorde att körmedlemmar drog sig för att sjunga i den medeltida kyrkan. I vinter ska både kyrkan och församlingsmedlemmarna kunna andas fritt igen.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2008
Kyrkorådets Gösta Svensson berättade om kyrkans historia för entreprenören Björn Bergström. Bild: Claes Nyberg
Kyrkorådets Gösta Svensson berättade om kyrkans historia för entreprenören Björn Bergström. Bild: Claes NybergFoto: 

Muraren Thoralf Ynner står i solen utanför kyrkporten. Ett byggmöte har precis avslutats och representanter för församlingen och entreprenören Bröderna Bergströms Byggnads AB har gått igenom det invändiga arbetet där byggföretaget under flera veckors tid blästrat och lagt på nya kalklager.

- Blästringen var tuff, den har pågått i fem veckor. Men det har gått bra, säger Thoralf Ynner. Kyrkans män verkar också nöjda efter den besiktning som nyss genomförts.

- Det ska bli skönt när kyrkan öppnar igen. Det är inte många som tar sig till Skanörs kyrka under tiden Falsterbo är stängd, säger Gösta Svensson, ledamot i kyrkorådet i 37 år.

Enligt de ursprungliga planerna skulle renoveringen av Falsterbo kyrka vara klar denna veckan och invigningen skulle ske till påsk.

Men när arbetena började i höstas upptäcktes silikatfärg som troligen varit anledningen till mögelproblemen.

I stället för att bara lägga på ny kalk beslutade kyrkorådet att blästra bort alla gamla färg- och kalklager för att komma till roten med problemen. Därefter har två nya kalklager lagts på. Efter besiktningen på måndagen ska byggnadsställningarna inuti kyrkan monteras ner, ett arbete som ska vara klart i nästa vecka. Därefter återstår städning och lite ytterligare invändig renovering innan arbetet med ett anlägga ett nytt värmesystem tar sin början.

- Jag vågar inte säga när vi kan vara helt klara. Det kan inträffa så mycket under tiden, det har vi sett flera prov på redan, säger kyrkorådets ordförande Lennart Palmér som dock tror att det ska gå att fira jul kyrkan.

Nästa år startar nästa stora renoveringsprojekt i Falsterbo kyrka. Då ska kyrkan kalkas om utvändigt.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.