Annons
Nyheter

Fågelstationen vädjar till allmänheten

De senaste två veckorna har boende i Falsterbo och Ljunghusen fått brev hem i lådan där Falsterbo fågelstation vädjar om en slant. Än så länge har man fått in 25 000 kronor, men det är bara en liten summa i det stora hela.
Nyheter • Publicerad 15 augusti 2012
Falsterbo fågelstation vädjar om pengar.
Falsterbo fågelstation vädjar om pengar.Foto: Claes Nyberg

– Många uppskattar och ser det arbete vi gör, så när det inte finns allmänna bidrag till oss hoppas vi på att man är beredd på att lägga en slant ur den egna fickan, säger Karin Persson.

Hon är en av tolv som arbetar ideellt inom Falsterbo fågelstation. I år får de 140 000 kronor från Länsstyrelsen och 80 000 kronor i stöd från Vellinge kommun. Men enligt Karin Persson är fågelstationens utgifter långt mycket större.

Annons

- Av oss tolv aktiva kan tre till fyra sägas arbeta heltid, plus att vi har utgifter för sådant som ringmärkning, el, hyra och material. Det är oerhörda kostnader som vi ska klara av med knappa medel, säger Karin Persson.

Att vädjan kommer just nu beror på att Falsterbo är mer befolkat sommartid, men framförallt för att fågelstationen nyligen fått ett negativt besked från Naturvårdsverket.

– Det var så gott som klart att vi skulle få ett anslag, men så insåg Naturvårdsverket att det inte fanns något ramavtal upprättat mellan oss och staten, säger Karin Persson.

Handläggare David Schönberg Alm på Naturvårdsverket bekräftar att Skånes ornitologiska förening, var Falsterbo fågelstation ingår, meddelats att de inte får något stöd. Dock handlade det inte om ett ramavtal enligt honom, utan om ett avtal för ett längre uppdrag.

– Om ett avtal skrivits så hade Falsterbo fågelstation tilldelats 405 000 kronor, Vad summan hade blivit om ett ramavtal funnits går inte att uttala sig om, säger David Schönberg Alm.

Breven har hittills inbringat 25 000 kronor. Karin Persson är tacksam för gåvorna men menar samtidigt att summan precis täcker kostnaderna för vädjansbreven och upprättandet av ett 90-konto.

- Med ett 90-konto är det lättar att stötta oss. Men det är en massa byråkrati, säger Karin Persson.

Ann Ekstrand
Sanna Wahanta
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons