Nyheter

Fackförbund kritiskt till arbete på campingplats

Fackförbundet IF Metall är kritiskt till de arbetsförhållanden som Samhallanställda arbetade under på Ljungens camping i början av februari.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2008

Enligt IF Metall var arbetsuppgifterna, som bestod i att gräva upp och bära tunga stenplattor, olämpliga.

- Arbetsuppgifterna var inte vettiga för vanliga personer, och än mindre för personer med arbetshandikapp, säger Anders Fredriksson, ombudsman på IF Metall i Malmö

Samhall fick uppdraget av ett företag i Malmö som tillverkar presenningar. I arbetsuppgifterna ingick att gräva upp och bära stenplattor som ska hålla fast presenningarna. Arbetet skedde på Ljungens camping och utfördes av fem personer de tre första dagarna och tre personer de två sista. Arbetsuppgifterna godkändes av Samhall, men en medlem i IF Metall kontaktade sitt fackförbund och klagade på arbetsförhållandena.

- Tyvärr fick vi inte nys om det förrän efter arbetet var avslutat, annars hade vi gått in och avbrutit arbetet, säger Anders Fredriksson.

Enligt uppgifter till Anders Fredriksson fanns det inte tillgång till toalett och fikarum, något som dock tillbakavisas av Samhall.

- Det är rena falsarier. Det fanns tillgång till både toalett och lunchrum. Det finns dessutom en restaurang i närheten, säger Tomas Andersson, regionchef på Samhall i Malmö.

Vad gäller arbetsuppgifterna håller Tomas Andersson med om att de inte var de bästa.

- Det var kanske i tyngsta laget, men olika människor är bra på att göra olika saker. Men jag kan tycka att uppdraget kanske inte är det vi är bäst på, säger Tomas Andersson.

IF Metall ska nu diskutera ärendet med Samhall och uppdragsgivaren. Först därefter beslutar IF Metall om och i så fall hur man ska gå vidare.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.