Nyheter

Ett sent men lätt val

I Vellinge har moderaterna sedan 1988 egen majoritet i fullmäktige. I förra valet nådde partiet rekordhöga 35 av 49 mandat. Trots det till synes omöjliga finns det politiker som mot alla odds kämpar för att föra fram en alternativ röst. TA har träffat några av dem.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2008
"Jag har aldrig sett mig som politiker", säger Angela Everbäck, miljöpartiet. Bild: Claes Nyberg
"Jag har aldrig sett mig som politiker", säger Angela Everbäck, miljöpartiet. Bild: Claes NybergFoto: 

Innan valet 2006 var Angela Everbäck inte politiskt engagerad. Hon var inte ens medlem i miljöpartiet, men hade röstat på partiet ett antal val tillbaka.

- Ett par månader innan valet fick jag veta att miljöpartiet inte tänkte ställa upp lokalt. Jag ringde ordföranden Linus Wrethov och han förklarade att partiet inte fick ihop namn till de första platserna på listan, det kändes väldigt trist, säger Angela Everbäck.

Efter valet gick Angela Everbäck till partiets årsmöte för att se om hon kunde göra en insats. Vid mötet stod det klart att Linus Wrethov och Kerstin Persson skulle trappa ner. Angela Everbäck och ett antal andra mötesdeltagare bestämde sig för att ställa upp.

- I valet gick 200 personer och röstade på miljöpartiet lokalt trots att partiet inte ställde upp. Med så stort stöd kändes det tokigt att det inte skulle finnas någon organisation, säger Angela Everbäck som valdes till ordförande.

- Jag har aldrig sett mig själv som politiker, men nu när jag har hållt på ett tag så tycker jag att det är ganska roligt, säger Angela Everbäck. Hon packar kaffekorgen och vi går ner till stranden och familjens badhytt. Där dukar hon upp nybryggt kaffe och bullar. Vi sätter oss i solen och njuter av den fantastiska utsikten över det spegelblanka havet.

- Jag går ofta ner till havet. Jag älskar naturen här nere, säger Angela Everbäck som alltid haft ett stort intresse för natur och miljöfrågor. Inte minst i Vellinge kommun är de frågorna mycket viktiga, tycker hon.

- Ett miljöparti bidrar med så oerhört mycket. Både kunskap i miljöfrågor och en positiv framtidssyn som jag tycker genomsyrar partiet, säger hon.

Angela Everbäck tycker att miljöfrågorna kommit i skymundan efter att miljöpartiet försvunnit ur kommunfullmäktige. Därför är det viktigt att partiet tar sig in i gen, anser hon. Att partiet får svårt att driva igenom konkreta förslag, även ifall det är med i fullmäktige låter hon sig inte nedslås över.

- Om man har få möjligheter att påverka är det ännu viktigare att man försöker föra fram alternativ på agendan, säger hon.

En konkret fråga som Angela Everbäck vill föra upp på agendan är trafiken. Att kommunen medverkar ekonomiskt till att bygga ut E6 har hon ett kluvet förhållningssätt till.

- Risken är att man bygger fast sig och öppnar upp för ännu mer trafik på motorvägen. Jag tycker man borde kunna satsa mer på att stödja en ökad kollektivtrafik också, säger Angela Everbäck.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.