Annons
Nyheter

En sjöscout älskar havets våg i både vått och torrt

Ingen kunde väl ana att det var premiär när miniorerna i Ljungens sjöscoutkår på måndagen gav sig ut och provade seglen.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2006
Det är inte helt lätt att hålla koll på segel och de andra jollarna samtidigt.
Det är inte helt lätt att hålla koll på segel och de andra jollarna samtidigt.Foto: 
Det gäller att hålla rätt kurs så man inte hamnar i Danmark. Bild: Mårten Svemark
Det gäller att hålla rätt kurs så man inte hamnar i Danmark. Bild: Mårten SvemarkFoto: 
Martin Carlsson gör sig redo för en tur.
Martin Carlsson gör sig redo för en tur.Foto: 

De unga sjöscouterna arbetar flitigt med att göra i ordning jollarna vid bryggan i Höllviken. Det är dags att ge sig ut på vattnet.

– Skicka minisarna som redan kan! ropar Charlotte Lagerholm.

Annons

Hon är en av de ledare som hjälper till med jollarna och följer med ut om det skulle behövas.

Seglarvanan skiljer sig åt barnen emellan. Somliga har varit med föregående somrar, medan andra gör debut.

Två gånger i veckan, hela sommaren kommer de att segla här. Juniorerna, som gav sig ut för första gången på tisdagen, är ute en gång i veckan.

– Nu ska de få prova på vad vi pratat om under våren, säger Maria Hansson, miniorledare. Premiären skulle egentligen ägt rum förra veckan, men då blåste det alltför mycket. En som vågade sig ut trots allt är Jesper Andersson. Men visst var det läskigt, inte minst eftsom han bara seglat två gånger förut.

– Jag tycker det svåraste är att styra, säger Jesper Andersson.

Han avvaktar lite i väntan på en ledig jolle.

I höst är det rekrytering som gäller för samtliga scoutförbund. Den 19 augusti på Toppen ska de visa vad de gör till land och till sjöss. De kommer att bygga lägerplatser, visa upp jollar och informera. Bakgrunden är att scouterna rekryterar färre och färre medlemmar.

– Vi vill visa att det här är en vettig sysselsättning och att vi inte bara leder gamla tanter över gatan, säger Maria Hansson.

– Att vara scout handlar om att ta hänsyn till varandra och till andra. Det handlar om att svetsa samman den lilla gruppen. Vi har sällan individuella tävlingar, utan det är gruppens resultat som räknas. Alla har något att bidra med, säger Maria Hansson.

Trots att himlen är oroväckande grå även denna dag är det inte mycket som kan riskera de unga seglarnas säkerhet.

Annons

– Det värsta som kan hända är att de slår runt, men det är så grunt att det inte gör någonting. Dessutom finns det alltid någon som kan åka med om det behövs, säger Maria Hansson.

Christina Palmgren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons