Annons
Nyheter

En lokal mötesplats för kulturen

Den röda tegellängan i Arrie har varit både bageri och foderlager. Nu har kulturen flyttat in i Bengtssons gamla lanthandel.
Nyheter • Publicerad 30 april 2010
Kulturen flyttar in. När Annika Skoog och hennes familj tog över huset med i Arrie fanns inga konkreta planer för de väl tilltagna utrymmena. Idag arrangeras utställningar och kurser i akvarellmålning i de gamla lagerbyggnaderna.
Kulturen flyttar in. När Annika Skoog och hennes familj tog över huset med i Arrie fanns inga konkreta planer för de väl tilltagna utrymmena. Idag arrangeras utställningar och kurser i akvarellmålning i de gamla lagerbyggnaderna.Foto: 
Konstnären Ann Stewart sitter i styrelsen för Arrie kulturforum. Just nu hänger hennes tavlor i galleriet.
Konstnären Ann Stewart sitter i styrelsen för Arrie kulturforum. Just nu hänger hennes tavlor i galleriet.Foto: 
Det som en gång var foderlager är idag galleri.
Det som en gång var foderlager är idag galleri.Foto: 

Spannmålslagret har blivit utställningshall. I det som en gång var stall och bageri hålls kurser i akvarellmålning. 
2001 tog Annika Skoog och hennes man familj över huset strax intill järnvägen i Arrie. Det var ett stort projekt de gav sig i kast med. Fastigheten med den gamla lanthandeln, som dessutom omfattar bostadshuset, ett stort spannmålsmagasin och en väldig silo, var i stort behov av renovering. 


– När vi fick frågan om att ta över bodde vi i grannhuset. Jag och min man hade startat eget företag, utrymmet räckte inte riktigt till och vi funderade på att bygga ut. Lanthandeln var inte riktigt vad vi hade tänkt, och vi funderade länge innan vi sa ja. 


Annons

Stora fönster vetter ut mot sädesfälten. Idag använder Annika Skoog och hennes man lanthandeln som kontor. De har renoverat i sin egen takt, och bit för bit har husen och rummen fyllts med aktiviteter. Idén om att göra om en del av dem till utställningslokaler kom från konstnären Rune Deltner.


– Han kom förbi och frågade om han fick ställa ut i lagret under konstrundan. Vi tyckte att det lät som en bra idé, men på ett villkor – att han hjälpte till att fixa lokalen. Sedan dess har vi ett par tre konstnärer här varje påsk och mängder av besökare. 


Byggnaden som tidigare rymde stall och bageri har gjorts om till utställningslokal. Under sommaren huserar en grupp akvarellmålare här. Det finns planer på att arrangera berättaraftnar och viskvällar. Tanken är att Arrie kulturforum, som Annika Skoog startat, ska vara en mötesplats för kulturutövare och andra eldsjälar. De ska i sin tur knyta kontakter via forumet. 


– Jag ser oss som ett komplement till de etablerade gallerierna. Det finns många duktiga konstnärer idag, samtidigt saknas det arenor för dem att verka på.

När kulturföreningen bildades sökte de och fick beviljat 97 000 kronor i stöd från EU, pengar som bland annat har använts till att utrusta lokalerna för att passa hyresgästernas behov. Restaureringen och renoveringen av lokalerna har Annika Skoog och hennes man själva stått för. Men i framtiden är tanken att de som vill hyra in sig här ska hjälpa till med underhållet.

– Tanken är att det ska gå runt av sig själv, men inte mer. Det här är inte något vi gör för att tjäna pengar. Därför vill vi inte heller sätta några gränser för verksamheten. Tanken är att forumet ska växa av sig själv och att inriktningen ska formas av utövarna. 


Martin Strandberg
Katarina Höije
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons