Annons
Nyheter

En bjässe i svampskogen

Stor som en basketboll var svampen som Caroline Lantau och Carin Elg hittade i Fredshög. Jätteröksvampen är en av de största bland Sveriges svampar.
Nyheter • Publicerad 30 september 2013
Caroline Lantau hittade jätteröksvampen i Fredshög.
Caroline Lantau hittade jätteröksvampen i Fredshög.Foto: Caroline Lantau

– Jätteröksvampen är ganska vanlig i Sverige. Den dyker ofta upp i kväverik jord till exempel vid betesmarker där kossor går, eller vid soptippar, säger Sigvard Svensson, mykolog.

När röksvampen mognar bildar den sporer i fruktkroppen. När svampens yttre skal brister släpps ett rökliknande moln ut. Jätteröksvampen innehåller miljarder av sporer.

Annons

– Jag visste inte var det var för svamp men trodde att det kunde vara en röksvamp. Jag kommer inte äta svampen men hade jag gjort svampsoppa på den hade det räckt till hela släkten, säger Caroline Lantau.

Jätteröksvampen är ätlig så länge köttet är vitt, innan sporerna mognat. Det största svenska exemplaret hittades 1997 vid spanska ambassaden i Stockholm. Den var hela 70 centimeter i diameter och 50 centimeter hög, svampen vägde 10 kilo.

Louise Löfgren
Michael Elmvret
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons