Annons
Nyheter

EMU-debatt mellan Smith och Schmidt

Två skilda världsbilder kolliderade när Sundsgymnasiets treor på måndagen fick höra argument från både ja- och nejsidan inför höstens folkomröstning om valutaunionen EMU.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2003
Olle Schmidh och Karin Svensson-Smith. BILD: CLAES NYBERG
Olle Schmidh och Karin Svensson-Smith. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Olle Schmidt och Karin Svensson-Smith. BILD: CLAES NYBERG Vänsterpartistiska riksdagsledamoten Karin Svensson-Smith, ledamot i trafikutskottet, debatterade med folkpartisten Olle Schmidt, EU-parlamentariker som anser att ja-sidan måste börja brinna mer för euron. Man kan inte bara plocka russinen ur EU-kakan, anser Olle Schmidt, som vill se ett svenskt medlemskap fullt ut. Karin Svensson-Smith, däremot, anser att en gemensam valuta kan vara ett hot mot välfärden i Sverige. - Oavsett om man är överens om målen, så kan man fråga sig om medlen är de rätta, säger Karin Svensson-Smith. Jag brukar använda en liknelse om en termostat: Man ställer in sin termostat på väderleken i Bryssel, och sedan ska den stämma för alla i hela unionen. Mötet med Sundsgymnasiets elever var givande, tyckte de båda debattörerna. - Absolut, säger Olle Schmidt. Jag är ute jättemycket för att diskutera den här frågan på skolorna. - En gång var jag själv en sådan där mespropp som tror att det bara är att hålla med ungdomarna. Men de uppskattar att man är tydlig, talar om vad man tycker och tar en fajt för det. - Att döma av debatten skulle man inte tro att man var i borgerliga Vellinge, noterar Karin Svensson-Smith. Det ställdes många kloka frågor om Sveriges självständighet, och hur det blir med exempelvis föräldraförsäkringen om vi går med i EMU.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons