Annons
Nyheter

Elever undrar hur rektorn tänkte

Det är första skoldagen efter höstlovet. Rektorns uppmärksammade krönika i lokaltidningen är ett givet samtalsämne på Sundsgymnasiets kafeteria. Eleverna har svårt att förstå vad rektorn menade.
Nyheter • Publicerad 3 november 2009
Foto: 
Foto: 
Sofie Rundqvist och Linnea Nilsson går på Sundsgymnasiet. De är förvånade över rektorns text där dyslexi och anorexi jämförs med den påhittade sjukdomen anal magnetism.
Sofie Rundqvist och Linnea Nilsson går på Sundsgymnasiet. De är förvånade över rektorns text där dyslexi och anorexi jämförs med den påhittade sjukdomen anal magnetism.Foto: 

VELLINGE. Alla elever tidningen talar med känner till rektor Gert Åkessons kåseri där han jämställer allergier, anorexi och dyslexi med den påhittade sjukdomen anal magnetism. Varken rektorn eller de andra lärarna har sagt något om artikeln, och ingen allmän information har gått till eleverna. De flesta elever vet därför bara det föräldrar eller kompisar har berättat, eller det de själva läst i tidningen.

– Det är några som har nämnt det nu när vi är tillbaka i skolan. Det är inte så att det är ett jättestort samtalsämne, men lite märkligt känns det att en rektor skriver så, säger Jakob Gullberg.

Annons

– Det är ju han som bestämmer över skolan, då ska han inte skriva så om dem som har dyslexi, säger kompisen Adam Rohde.

Ingen har läst hela kåseriet, men den allmänna uppfattningen bland eleverna verkar vara att texten är olämplig eftersom den kan upplevas nedsättande.

– Jag har en kompis i parallellklass som lider av allvarlig dyslexi, och hon blev illa upprörd av den här texten. Hon mår inte alls bra av att vår rektor skriver så här, säger Linnea Nilsson.

Emma Svensson
Kalle Kniivilä
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons