Nyheter

Elever fick kreativa gäster

Hur trycker man sitt eget tyg? Hur rispar man på plåt? När eleverna på Östra Grevie öppnade dörrarna i helgen fick gästerna prova olika konstformer och besöka utställningar över många hus och våningar.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2008
Hårt jobb Elisabeth Nielsen skär ut ett tryck i lenoleum. Materialet är hårt trots att det mjuknar över värmeplattan. Besökare på Östra Grevies folkhögskolas öppet hus tittade nyfiken på när eleverna skapade. Bild: Tomas nyberg
Hårt jobb Elisabeth Nielsen skär ut ett tryck i lenoleum. Materialet är hårt trots att det mjuknar över värmeplattan. Besökare på Östra Grevies folkhögskolas öppet hus tittade nyfiken på när eleverna skapade. Bild: Tomas nybergFoto: 
Busiga broderier Ulrika Erdes fick idén redan inför förra årets öppet hus att skapa ett konstprojekt om offentlig konst. Allt började med en soffa som i dag står i skolans stora entré. På den får alla som vill brodera. Bild: Tomas Nyberg.
Busiga broderier Ulrika Erdes fick idén redan inför förra årets öppet hus att skapa ett konstprojekt om offentlig konst. Allt började med en soffa som i dag står i skolans stora entré. På den får alla som vill brodera. Bild: Tomas Nyberg.Foto: 

- Jag trycker ett tyg till en fondvägg, säger Anna Matsson och gör gröna vackra blad över en vit gardin.

Runt henne står Olga Johansson och Inga-Lisa Johansson och tittar fascinerat på.

- Vi kommer från Tygelsjö och är här på studieresa med vår konstförening. Det är så roligt att gå runt och titta, säger Inga-Lisa Johansson. På Östra Grevie folkhögskolas öppet hus kom många besökare i helgen. Populärast var att titta på när eleverna skapade i ateljéerna. Och att prova på själva.

För eleven Ulrika Erdes var det andra året hon var med om ett öppet hus. Hennes konstutställning för ett år sedan han blivit en egen liten rörelse sedan dess. Hon broderar i offentliga miljöer och vill gärna uppmana andra att smycka "vårt gemensamma vardagsrum". Mest blir det små hjärtan, hälsningar och figurer i korsstygn som hon broderar på säten under buss- och tågresor.

- I dessa miljöer finns så många destruktiva budskap, till exempel på klotter. Jag ville skapa något som folk kunde bli glada av i stället, säger Ulrika Erdes som bor i Malmö.

Totalt har hon broderat nästan hundra figurer i offentliga miljöer. Alla har dock inte blivit glada över hennes utsmyckningar. Ett företag som kör bussar åt Skånetrafiken har bett henne att sluta brodera på deras säten och hotat med polisanmälan.

- Jag vill inte starta ett krig och broderar därför inte på de bussarna längre. Däremot är det tråkigt att man väljer att se broderierna som ett problem i stället för en möjlighet, säger hon.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.