Annons
Nyheter

Eldsjälar bakom nytt förbund

Dissimilis Sverige har haft sitt första styrelsemöte. Och nu planeras en stor julkonsert nästa år.
Nyheter • Publicerad 30 november 2007
Britta Gustafsson och Anne Lindblad planerar en dissimiliskonsert nästa år. De vill visa för så många som möjligt att pedagogiken fungerar. BILD: TOMAS NYBERG
Britta Gustafsson och Anne Lindblad planerar en dissimiliskonsert nästa år. De vill visa för så många som möjligt att pedagogiken fungerar. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Hemma hos Anne Lindblad på Harrisvägen i Höllviken har planerna på en riksorganisation vuxit fram, och med god hjälp av Britta Gustafsson, rektor för musikskolan i Vellinge, har planerna blivit verklighet.

– Hittills har det inte funnits någon förening för musik och kultur som vänder sig till funktionshindrade barn och ungdomar, säger Britta Gustafsson.

Annons

Dissimilis går ut på att på ett enkelt sätt lära människor med funktionshinder att spela musik och teater. Med specialbyggda instrument och enkla färgsystem klarar även personer med funktionshinder av att spela de flesta ackord på en gitarr, exempelvis.

I Norge har pedagogiken funnits i mer än 20 år och nu är den på frammarsch även i Sverige. I Vellinge kommun har pedagogiken redan praktiserats i två år och i Trelleborg har den nyss sjösatts.

– Riksförbundet ska bli en sammanhängande länk för dem som arbetar med pedagogiken. Tanken är att man ska kunna ta kontakt med oss och få en bredare grund att stå på, säger Anne Lindblad.

Det formella bildandet av Dissimilis Sverige togs på det allra första styrelsemötet som hölls på Skanörs Gästgivaregård den 21 november.

Anne Lindblad kom i kontakt med pedagogiken i samband med en resa till Gran Canaria 2001. Där träffade hon en dissimilisgrupp och började fundera på att praktisera pedagogiken i Sverige. Under en resa i Norge kom hon i kontakt med det norska dissimilisförbundet och fick en djupare inblick i pedagogiken.

Sedan dess har det rullat på, och i dag har både Trelleborg och Vellinge dissimilispedagogik i skolorna. Riksförbundets mål är att få ut pedagogiken till så många som möjligt, med början på det lokala planet. Nästa år blir det en stor julkonsert i S:t Nicolaikyrkan i Trelleborg med Vellinges och Trelleborgs dissimilisdeltagare.

– De ska få göra rubbet. Förutom konserten även kulisser, kostymer och annonser, säger Anne Lindblad som tycker att pedagogiken gör underverk med funktionshindrade. Hon har själv en funktionshindrad son som levt upp med musiken.

– Han visar en fantastisk glädje när han spelar. Han lever och andas för musiken, säger Anne Lindblad.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons