Annons
Nyheter

Domkapitlet tillrättavisar Vellinge församling

Församlingshemmet i Vellinge byggdes med lånade pengar som lånats på felaktigt sätt. Fullmäktige tog beslutet men frågan hade inte kungjorts korrekt. Den överklagande fick rätt men det spelar ingen roll.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2004

I juni förra året togs kyrkofullmäktiges ordförande och kyrkoherden i Vellinge ut ett byggnadskreditiv för det nya församlingshemmet. Ett byggnadskreditiv är ett kortfristigt lån med fastigheten som säkerhet. I efterhand begärde banken ett beslut av kyrkofullmäktige som bekräftade ordförandens och kyrkoherdens ansökan om byggnadskreditiv. Inför behandlingen i kyrkofullmäktige kom inte begäran om byggnadskreditiv med på ärendelistan, som det ska göra enligt kyrkoordningen. Trots detta togs ärendet upp och kyrkofullmäktiges majoritet beslöt att ansöka om kreditivet. Men fullmäktige måste vara enigt om att ta upp ett ärende utanför dagordningen. Ordföranden hävdade till domkapitlet att han uppfattat att fullmäktige varit enigt om att ta upp frågan, men det var man inte, vilket även en reservation visar. I december begärde Birgitta Josefson Hultgren, som också reserverat sig i kyrkofullmäktige, att domkapitlet skulle pröva kyrkofullmäktiges beslut. Domkapitlet kom fram till att beslutet inte kommit till i rätt ordning och att Birgitta Josefson Hultgren fick rätt. - Vi har använt en del av kreditivet, säger Ulf Ekman, ekonomichef på Vellinge församling. Men vi säljer mark och löser kreditivet så domkapitlets beslut betyder ingenting ekonomiskt. Församlingshemmet är i stort sett klart och vissa mindre åtgärder är kvar efter besiktningen.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons