Annons
Nyheter

Dödshot anmäldes efter ett år

En rektor ska upprepade gånger ha utsatts för hot av en förälder. Trots det väntade Vellinge kommun ett år med att anmäla incidenterna till Arbetsmiljöverket. Nu konstaterar kommunen själv att den brustit i sitt agerande.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2011

Det var under våren 2009 som hoten mot rektorn ska ha börjat. Hoten framfördes i samband med ett elevvårdsärende och rektorn upplevde, enligt anmälan till Arbetsmiljöverket, ”en stark psykisk påfrestning i form av oro och otrygghet”. Vid vissa tillfällen ska rektorn också ha känt sig personligt förföljd.

På grund av trakasserierna blev rektorn sjukskriven. Vid återkomsten till jobbet, hösten 2010, ska föräldern ha börjat uppträda hotfullt igen, och rektorn sjukskrev sig på nytt.

Annons

Efter den andra sjukskrivningen polisanmälde Vellinge kommun händelserna, som rubricerades som olaga hot. Men åklagaren lade ner anmälan med hänvisning till att det var ett civilrättsligt ärende.

I höstas, ett år efter de senaste hoten, bestämde sig Vellinge för att anmäla händelserna till Arbetsmiljöverket.

– Inledningsvis gjorde vi bedömningen att det inte behövdes. Efter upprepade händelser och samtal med fackliga företrädare bestämde vi oss för att ändå anmäla, säger förvaltningschef Johanna Sjöstrand.

Arbetsmiljöverket valde först att inte titta på ärendet men ska nu utreda kommunens agerande.

Kommunen konstaterar att den inte har följt de rutiner som gäller när en anställd blir utsatt för hot.

– Stödåtgärder har satts in tillsammans med företagshälsovården. Men vi har inte kartlagt och bedömt vilka risker just chefer inom vår verksamhet kan vara utsatta för, vilket ska göras regelbundet, säger Johanna Sjöstrand.

Enligt Anna Sundén, jurist på Arbetsmiljöverket i Malmö, har man ännu inte tagit ställning till om myndigheten även ska utreda det faktum att anmälan kom in ett år efter de senaste hoten.

– Allvarliga tillbud som dödsfall och där exempelvis någon blivit hotad till livet, ska anmälas enligt § 2 arbetsmiljöförordningen, säger Mikael Syk, jurist på Arbetsmiljöverkets huvudkontor i Stockholm.

Paragrafen är straffbelagd, så en arbetsgivare kan straffas för att inte ha anmält.

– När det gäller andra händelser är det svårare att säga när det är motiverat att anmäla, fortsätter Mikael Syk som råder arbetsgivare att kontakta myndigheten vid osäkerhet.

INTERNAL INTERNAL
Linda Stark
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons