Annons
Nyheter

"Det känns så jäkla tråkigt"

Både Lars Wilander och Erling Pålsson som drivit restaurang Badhytten vid Skanörs hamn är nedstämda och lite chockade. Branden totalförstörde restaurangbyggnaden.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2009
En dyster syn mötte dem som tagit sig ner till Skanörs hamn för att se på resterna av restaurang Badhytten. Bild: Claes Nyberg
En dyster syn mötte dem som tagit sig ner till Skanörs hamn för att se på resterna av restaurang Badhytten. Bild: Claes NybergFoto: 

- Det känns så jäkla tråkigt, säger Lars Wilander. Jag kom hem tidigt på morgonen efter att ha varit nere och sett på branden.

- Jag väcktes mitt i natten och fick beskedet att restaurangen brinner, så jag körde ned och såg på bedrövelsen, berättar Erling Pålsson.

Annons

De båda ägarna har ännu inte hunnit samla sig för att kunna säga något om framtiden.

- Det är för tidigt att säga något om vad som ska hända nu, säger Erling Pålsson. Man måste få tid att smälta detta först.

Erling Pålsson berättar att det finns en försäkring på byggnaden.

- Men hur mycket den täcker har jag ännu inte hunnit kontrollera.

Mycket talar för att det kanske inte blir någon mer verksamhet på Badhytten på den plats där den finns i dag.

- Spontant kan jag ju säga att det i alla fall verkar omöjligt att driva någon verksamhet i sommar, säger han.

Det var vid årsskiftet 2006/2007 som de båda köpte byggnaden och rörelsen av Björn Lindström. Marken som byggnaden står på ägs av kommunen och måste därför arrenderas av restaurangägaren.

- Och så sent som på tisdagskvällen fattade vi beslut om att förlänga arrendeavtalet till och med 2010, berättar Inger Jörsholm Broekhuis (m), som sitter med i kommunstyrelsen och tidigare varit räddningsnämndens ordförande i Vellinge. Det är ju nästan kusligt att huset brinner ned natten efteråt.

Inger Järsholm Broekhuis har tagit sig till Skanörs hamn för att dokumentera förödelsen med sin kamera.

- Det är för hemskt, säger hon.

Annons

Orsaken till att kommunstyrelsen i Vellinge tog upp frågan om arrendeavtalet på sitt sammanträde på tisdagskvällen var att det egentligen inte finns bygglov för en terass på byggnaden. Kommunstyrelsen menade dock att det är okej att förlänga villkoren eftersom det finns en ny detaljplan som håller på att tas fram som ska ge Badhytten ett nytt läge och en ny byggnad.

- Detaljplanen är emellertid överklagad, berättar Staffan Andersson, stadsarkitekt i Vellinge kommun. Det som hänt känns fruktansvärt. Och vi har ju haft flera andra stora bränder här i Vellinge, Strandbaden och Sundsgymnasiet bland annat.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons