Annons
Nyheter

"Det går inte alltid att svara ja eller nej"

Kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman (M) menar att hans mandat vilar på de värderingar han har och hade i förra valet.
Nyheter • Publicerad 17 november 2009
Foto: 

VELLINGE. – Jag har alltid respekt för folkviljan. Samtidigt är man medveten om att opinionsundersökningar inte alltid speglar precis det som det åsyftas, säger Lars-Ingvar Ljungman när han får reda på att 63 procent inte tycker att kommunledningen gjorde rätt som ville stoppa boendet.

Hur menar du?

Annons

– Jag tar till mig det du säger. Samtidigt vet man att det inte alltid går att svara ja eller nej på en fråga som är en komplicerad historia.

Vad grundade du inställningen om att stoppa boendet på?

– Jag gör den här bedömningen utifrån min roll och min politiska erfarenhet. Man går inte som kommunalråd och frågar människorna inför varje fråga man ska driva.

Var det en missbedömning?

– Om det är så att invånarna tycker att agerandet varit fel så visar de det i valet om tio månader. Det finns flera partier till både vänster och höger och i mitten.

M-nämndens ordförande Carina Larsson (M) förstår att många av invånarna har tagit ställning för transitboendet efter den debatt som förts. Men hon poängterar att de som röstade på moderaterna i förra valet vet vad partiet står för.

– Det var inte vår mening att stoppa flyktingbarnen från att komma hit, att de inte skulle komma innanför våra gränser.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann bad i helgen Vellingemoderaterna att teckna avtal med Migrationsverket om att ta emot flyktingbarn. Velllingemoderaterna ska ta upp frågan och Carina Larsson säger att de ska ha en dialog med medborgarna i frågan.

Dessutom har Lars-Ingvar Ljungman i egenskap av ordförande i Skånemoderaterna blivit utsedd till att försöka få andra kommuner att göra det samma. (se separat artikel).

Han tycker att det är naturligt att uppdraget gick till honom och anser inte att det kolliderar med hans åsikter.

– Nej, jag tycker att det är olika saker. Jag är fortfarande kritisk mot delar av svensk flyktingpolitik. Men det här handlar inte om att komma med pekpinnar utan att se vad varje kommun kan göra utifrån sina förutsättningar för att lösa ett problematiskt läge.

Niklas Lundell
jessica ziegerer
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons