Nyheter

Designåret representerat på kommunhuset

Susanne Sjögren har en kärlek till möbler. Hon har skapat tre sittvänliga objekt som visas på Vellinge kommunhus, en canapé, en pall och en fåtölj. Invigning är det på måndag.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2005

I Fotevikens gamla järnvägsstation, som ligger precis intill motorvägen mellan Höllviken och Vellinge där bilarna susar förbi i snabb takt, ligger Susanne Sjögrens Ateljé fåtöljen. Hon är tapetserarmästare och har haft sin verksamhet i det anrika huset i drygt tio år. Tre verk visas på Vellinge kommunhus från och med i början av nästa vecka.

Invigningen äger rum klockan 13 på måndag den 24 oktober och pågår i tre veckor framöver.

Visningen görs på andra våningen, i maktens korridorer, bara några steg från kommunalrådet Göran Holm (m) och hans kollegor. Möbelkonsten ställs ut med anledning av att det är designår, och det är stadsbyggnadsdirektören Madeleine Brandin som tagit initiativ till att de tre möblerna visas för allmänheten i kommunhuset. Detta är ett led i den riksomfattande satsningen på design där även kommunerna har deltagit. Tidigare i år visades till exempel en utställning i Godsmagasinet i Falsterbo om Josef Franks villor.

Korp är titeln på den svarta canapén gjord av hästtagel med dekorativa stålben.

– Den är mitt examensprov, säger Susanne Sjögren, som fått både utmärkelsen gesällbrev och mästartiteln för tapetseri. Sin utbildning fick hon på en hantverksskola i Ljungby i början av 1990-talet.

Samma möbel, som har den karakteristiska fågelnäbben i stål vid canapéns ena sida, visades på Falsterbo konsthall för sex år sedan, då Kie Tronde var ansvarig för utställningsverksamheten. Att designa möbler är hennes favoritsysselsättning. När hon inte tapetserar, det vill säga klär om och restaurerar sitt- och liggvänliga möbler, skapar hon fåtöljer och andra möbler.

Liv heter den mjölkfärgade pallen som har formen av en vattendroppe. Benen är i brons och överdraget är gjort av ulltyg. Den tredje skapelsen som visas är Sann. Det är den stramt hållna fåtöljen, utförd i naturskinn från Skottland.

– Jag är förtjust i när möbler inte bara är funktionella, utan när de också har en skulptural form. Min ambition är att försöka hitta en så stor spännvidd som möjligt i mitt uttryck och samtidigt bevara det gamla hantverket, säger hon.

Enligt Susanne Sjögren är det tidskrävande att rita, designa och sedan tillverka sådana möbler som hon själv har skapat.

– Ja, det tar tid om det ska bli både bekvämt och skulpturalt. Men det är värt alla de arbetstimmar man lägger ned på en bra möbel, säger hon.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.