Annons
Nyheter

De stora växterna ändrade perspektiven

Den jättelika vallmon i trädgården gav Josefin Skön en klar syn på relationen mellan människa och natur. I helgen har hon vernissage på sin konst som hon ser som ett inlägg i klimatdebatten.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2009
Josefin Skön visar relationen mellan människa och natur i sina konstverk. Foto: Claes Nyberg
Josefin Skön visar relationen mellan människa och natur i sina konstverk. Foto: Claes NybergFoto: 

– Jag hade tittat på den jättestora vallmon hemma och på de stora bladväxterna på Botan i Lund. Vilka fantastiska växter. Samtidigt känner man sig väldigt liten, säger Josefin Skön.

Hon bor i Stora Beddinge. Uppväxt på 70-talet när miljö, velour och samklang med naturen var inne.

Annons

– Mina föräldrar var väldigt miljöintresserade och jag är uppväxt med de barnprogrammen på teve. Sedan kom yuppieåren, men nu börjar jag känna igen mig igen, säger Josefin Skön och skrattar.

Hon har arbetat ett par år med motiven människa och natur. I början av fick människorna ta mer plats än naturen. Efter uppenbarelsen i trädgården ändrades styrkeförhållandet.

– Man kan fråga sig vem som är beroende av vem i naturen. Därför är de skalförändrade. Det är lekfullt och fantasifullt, men samtidigt skrämmande, säger Josefin Skön som är utbildad på folkhögskolan i Östra Grevie och på konsthögskolor i Stockholm, Bergen och Bristol.

Hon har på senare år gått över från att arbeta med grafik till att måla. Hon tycker att det ger en större frihet. I flera av målningarna återkommer barn med allvarliga ansikten. Och män i kostym. De senare använder Josefin Skön som en symbol för makt.

– Vi matas med budskap om hur vi ska lyckas och det materiella är det enda som värdesätts. Men jag tycker att det har börjat svänga.

På lördag är det i vernissage i Falsterbo konsthall. Utställningen pågår till och med den 21 juni.

Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons