Annons
Nyheter

De bästa tänderna finns i Skanör

Det blev för mycket godis i början av 2000-talet. Många barn i Skanör fick hål i tänderna. Fluorsköljningar och antigodisgeneralen Mi Roubert har sett till att barnen i Skanör nu har bäst tänder i hela Skåne.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2009
Ser bra ut säger tandläkaren Anna Roos som undersöker Sofia Wahl 9 år medan mormor Birgitta Ahlberg ser på. Foto: Torbjörn Carlson
Ser bra ut säger tandläkaren Anna Roos som undersöker Sofia Wahl 9 år medan mormor Birgitta Ahlberg ser på. Foto: Torbjörn CarlsonFoto: 

Nioåriga Sofia Wahl har kommit till Folktandvården i Skanör tillsammans med mormor Birgitta Ahlberg. Förra gången var hon här för ett drygt år sedan. Hon hade inga hål då, och hon har inga hål nu heller.

– Jag borstar tänderna varje morgon och kväll, säger Sofia Wahl.

Annons

Efter kontrollen får hon välja ett litet suddgummi i korgen på tandsköterskans bord.

Sofia Wahl är en typisk besökare på Folktandvården i Skanör. I genomsnitt lagas bara nio hål per hundra barnbesök. I andra änden av skalan ligger Kroksbäck i Malmö. Där lagas 95 hål per hundra barnbesök.

Barnen i Skanör har alltid haft bra tänder, men år 2001 halkade kliniken plötsligt ner till en bottenplacering i tandhälsoligan.

– Det var en riktig väckarklocka för oss, säger Mi Roubert, chef på Folktandvården i Skanör.

Fluorsköljningarna avskaffades på 1980-talet. I Skanör kom de tillbaka efter att rekordmånga hål upptäckts i barnens tänder år 2001. Och det har hjälpt att få bort hålen.

– Men det är absolut inte bara fluorsköljningarna. Vi har informerat mycket, och det är viktigt med all uppmärksamhet tandhälsan här har fått i medierna, då är det mycket lättare att få barn och föräldrar att ändra vanor.

Skolor har gått igenom vad som säljs i kafeteriorna, och Mi Roubert är nu också en av Skånes två sockergeneraler i kampanjen "Tandläkare mot godis och läsk".

– Jag minns ju själv när jag gick till tandläkaren för första gången 1954. Efteråt fick jag godis av mamma eftersom hon tyckte att jag hade varit så duktig.

Tandhälsa är ofta en klassfråga, och att belöna barn med sötsaker är fortfarande vanligt i många länder. Därför har barnen i villaområden oftast bättre tänder än i höghusområden.

– Men man ska komma ihåg att det har blivit bättre överallt de senaste åren, säger Mi Roubert.

År 2000 lagade Folktandvården på Rosengård 165 hål per hundra barnbesök. Nu är siffran nere i 69.

Kalle Kniivilä
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons