Annons
Nyheter

Dålig koll på vård i Vellinge

Vellinge kommun vill gärna lägga ut vård på entreprenad. Men kommunen är inte lika intresserad av att kontrollera så att den fungerar.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2007

En färsk revisionsrapport visar att Vellinge kommun på flera punkter brister i sin kontroll av vården. I stället förlitar sig kommunen på den uppföljning som entreprenörerna själva gör och litar på att allmänheten anmäler eventuella missförhållanden.

Vellinge kommun har lagt ut nästan all sin vård på entreprenad, men det är fortfarande kommunen som har ansvaret för att vården har en tillfredsställande kvalitet.

Annons

Revisionsrapporten visar dock att Vellinge kommun ofta struntar i att styra och följa upp verksamheten hos vårdföretagen. Revisorerna konstaterar att Vellinge kommun genom avtalen med företagen har möjlighet att göra inspektioner, brukarundersökningar och kvalitetsmätningar, men att man inte nyttjar möjligheten fullt ut, utan förlitar sig på att entreprenörerna gör uppföljningen.

"Det är angeläget att M-nämnden själv förvissar sig om att vården uppfyller de krav som kommunen ställer. Entreprenadavtal innebär inte att entreprenören tar över vårdansvaret" står det i revisionsrapporten.

Carina Larsson (m), ordförande i M-nämnden, håller med om att uppföljningen kan bli bättre. – Det har inte funnits några rutiner för det tidigare. Vi tar till oss kritiken och kommer att införa nya rutiner, säger hon.

Carina Larsson tycker dock inte att kritiken är helt rättvis, bland annat påståendet att "en stor del av kvalitetskontrollen sker genom medborgarna"

– Det är inte min uppfattning att det fungerar så. Man kan inte jobba på det viset, det är inget tillfredsställande mått på hur verksamheten fungerar, säger hon.

Efter kritiken har M-nämnden beslutat införa nya rutiner för styrning och uppföljning av entreprenörernas arbete.

Detta innebär bland annat att entreprenörerna årligen måste skicka in en skriftlig rapport till kommunen. I den ska entreprenören redogöra för hur vården fungerar och hur situationen är på företaget. Dessutom ska M-nämnden göra egna årliga undersökningar av vårdkvaliteten.

Andreas Mårtensson

0410-545 34

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons