Nyheter

Cyklar hett byte under sommaren

En våg av cykelstölder sköljer just nu över Vellinge kommun. Polisen är van, mönstret är det samma som det varit de senaste somrarna."Man måste i första hand försöka skydda sin egen cykel", säger utredare Johan Sundkvist.
Nyheter • Publicerad 25 juni 2013
Foto: Jessica Gow
Foto: Jessica Gow

Varför Vellinge kommun är så utsatt för cykelstölder vet polisen inte säkert. En anledning skulle kunna vara att det finns många fina och dyra cyklar i området.

Polisen skiljer på vilka som tar cyklarna, dels finns det de som behöver ett transportmedel just för stunden, dels finns ligorna som fyller hela släp med cyklar, fixar till dem och sen säljer vidare.

– Ett stort antal av stölderna sker vid pendlarparkeringar, torget i Höllviken eller andra busshållplatser. Det man kan tipsa om är att undvika att låta cykeln stå där över natten, säger Johan Sundkvist.

Han tipsar också om att försöka försvåra för cykeltjuvarna. En cykel som bara är låst med ett vanligt lås är till exempel mer stöldbegärlig än en som låsts fast i cykelstället eller något annat med en vajer.

– Gör man så är sannolikheten att de tar någon annan cykel större. I det här fallet handlar det om att försöka skydda sig själv och sin egen cykel. Man kan inte tänka på alla andra, säger Johan Sundkvist. En hyfsad cykel är ju ändå värd 3000-5000 kronor så det är stora godsvärden som det handlar om.

Om cykeln hamnar i händerna på en liga är chansen att få tillbaka den ganska liten. Enligt Sundkvist förekommer både ommålning och att cykelns ramnummer ändras. En del cyklar hamnar dessutom utanför Sveriges gränser.

Polisen uppmanar alla som ser något misstänkt att ta bilnummer och ringa polisen.

– Det är allmänhetens ögon som hjälper oss att lösa brott, säger Johan Sundkvist.

Louise Löfgren
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.