Annons
Nyheter

Cykelbana byggdes utan utgrävning

Nu är den första etappen av cykelbanan i Kämpinge avslutad. Sträckningen från korsningen Fädriften och Stenbocks väg fram till Fiskarevägen stod klar under försommaren 2003. Den löper genom ett fornfyndstätt område.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2003

Leif Brost som bor i närheten och förestår Bärnstensmuseet tycker det är underligt att ingen arkeologisk utgrävning har gjorts i samband med bygget. - Det ska inte finnas några undantag från den lagen. De har gjort fel här, det är klart, säger Leif Brost. Han nämner flera intressanta fornfynd i området som borde varit kända för både kommunen och Vägverket. Cykelvägen passerar i mycket nära anslutning till forminne nummer 19, Rengs socken. Där har man på 30-talet hittat två stridsyxor från yngre stenåldern. Leif Brost är inte överraskad över missen. - De har en tråkig attityd till arkeologi och utgrävningar på kommunhuset, säger Leif Brost som nu kräver att en arkeologisk utgrävning görs när nästa etapp ska byggas. Till årsskiftet ska Vägverket fortsätta bygget och genomkorsa fornminne nummer 20, Kämpinge Vall (daterad till sen vikingatid eller tidig medeltid). I dess närhet finns uppgifter om fynd av en husgrund och en barngrav. De boende i närheten har funnit huggen sten i sina trädgårdar. Det är dessutom viktigt att få belägg för om Kämpinge valls sträckning gick hela vägen från stranden till Kämpinge by, anser Leif Brost. På länsstyrelsen vill Anders Wihlborg, som ansvarar för fornlämningar och tillståndsfrågor, tona ner det inträffade. Cykelvägen har inte gått utanför Vägverkets arbetsområde, alltså den befintliga vägen. Alltså har verket i princip kunnat göra som de ville, menar han. - Cykelvägar brukar vi inte ha så mycket arkeologi i. Vanligen behöver man bara gräva i matjordslagret för att hårdgöra marken. Och risken är snarare att man förstör fornlämningarna genom att gräva så smala schakt som det skulle vara tal om vid cykelvägar. Han kan i dagsläget inte uttala sig om ett fel har begåtts i samband med cykelvägsbygget. - Jag ska titta på det men det är inget jag prioriterar högt. Det som är gjort är gjort. Då är det mer intressant att se hur man ska lösa nästa etapp, säger han. Där kommer länsstyrelsen förmodligen att avråda från en cykelväg som klyver rakt genom den historiskt intressanta vallen. - Man ska helst undvika befintliga fornminnen, men det är klart att här kan det bli en konflikt mellan säkerhetstänkade för cyklisterna och fornminnet, säger han. Allehanda har försökt nå den ansvarige tjänstemannen på Vellinge kommun under torsdagen utan att lyckas.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons