Annons
Nyheter

Byggen utan plan rensas ut

Det ser ut som om hela Vellinge kommun består av svartbyggen. Byggnadsavgifter och särskilda avgifter står som spön i backen. Men det är inte fullt så spännande i verkligheten.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2005

– Vi gör en rensning av sådana ärenden, säger stadsbyggnadsdirektör Madeleine Brander. Vi har väntat i flera år på att kunna göra det.

På en vecka har länsstyrelsen fått in tio ärenden från Vellinge kommun om uttagande av byggnadsavgifter och särskilda avgifter. Samtidigt har också länsstyrelsen fått förstärkning så där effektueras ärendena snabbare.

Annons

– Det ser konstigt ut, medger Madeleine Brander. Och det är inte roligt för politikerna i nämnden med alla dessa ärenden.

Bara för att någon fått bygglov för, till exempel, en carport så innebär det inte att det bara är att sätta i gång. Det krävs också en kontrollplan och en byggplan före byggstarten. Om inte de kommit in så tas en särskild avgift på 1000 kronor ut. Numera gör byggherren en egenkontroll.

– Avgiften är löjligt låg, säger Madeleine Brander. Byggherren ska ha en kontrollplan. Men det fungerar inte alltid. Tidigare hade vi besiktningsmän som åkte ut och gjorde kontrollerna.

Byggnadsavgiften, som läggs ovanpå den särskilda avgiften brukar vara på ungefär fyra gånger vad det skulle kostat att sköta sig enligt reglerna. Dessutom spelar en del andra faktorer, som ytan, in. För en carport kan det kosta 2 - 3000 kronor, för en villa 10 - 15000 kronor medan det för företag kan kosta mer än 50000 kronor.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

VELLINGE
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons