Annons
Nyheter

Bröder får rätt till skadestånd

Robin och Rasmus Sjöholm har rätt till skadestånd efter att ha gått flera år i särskola helt i onödan. Det har Högsta domstolen beslutat.
Nyheter • Publicerad 18 december 2012
Rasmus och Robin Sjöholm gick felaktigt fem år i särskola.
Rasmus och Robin Sjöholm gick felaktigt fem år i särskola.Foto: Tomas Nyberg

Högsta domstolen fastställer Hovrättens dom. Vellinge kommun ska betala skadestånd till Robin och Rasmus Sjöholm sedan tvillingarna felaktigt placerats i särskola. Hur stort skadestånd blir är inte klart. Den frågan kommer att avgöras genom förhandlingar mellan kommunen och tvillingarnas juridiska ombud.

– Nu vill jag att Vellinge kommun böjer på nacken och sätter sig vid förhandlingsbordet. Nu kan de inte överklaga mer. Nu finns det svart på vitt, säger tvillingarnas mamma Christina Sjöholm till Sydsvenskan.

Annons

Även Vellinge kommun medger att bröderna har rätt till skadestånd.

– Vi får acceptera domen. Hur stort beloppet blir är inte fastställt. Det får vi förhandla fram nu, säger Carina Wutzler, ordförande i Vellinge kommuns utbildningsnämnd till tidningen.

Det var i maj förra året som hovrätten slog fast att Vellinge kommun gjort fel och att Robin och Rasmus Sjöholm var skadeståndsberättigade.

Tvillingarna sattes i särskola i Vellinge år 2000. Psykologutredningen som grundade beslutet visade att bröderna var normalbegåvade. Talpedagogens utredning pekade på att de hade läs- och skrivsvårigheter.

2001 flyttade familjen till Trelleborg och bröderna fortsatte i särskolan. 2005, när Rasmus Sjöholm började gymnasiesärskolan larmade en lärare om att han kunde ha blivit felplacerad. Kort senare konstaterades att beslutsunderlaget som skickat dem till särskola saknades, och att de placerats där i onödan.

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons