Annons
Nyheter

Brister i personalstyrkan

Äldreboendet Månstorps ängar är underbemannat. Det befarar Vellinge kommun som har kallat till ett möte med Carema cares ledning. Äldreboendet Månstorps ängar är underbemannat. Det befarar Vellinge kommun som har kallat till ett möte med Carema cares ledning.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2011

I början av sommaren fick Vellinge kommun en anonym anmälan om att bemanningen inte är tillräcklig på Månstorps ängar. Sedan dess har kommunen gjort fyra oanmälda tillsynsbesök på äldreboendet.

– Då framkom det inget men vi ser ändå problem när det gäller upplevelsen av vården och vi vill prata om vad det är som brister, säger Charlotte Unosson, ansvarig för vård och omsorg i Vellinge kommun.

Annons

Carema care, som driver äldreboendet, ska enligt avtal med Vellinge kommun ha en viss bemanning på Månstorps ängars fyra avdelningar. Enligt personal och anhöriga till boende som kommunen varit i kontakt med har det inte alltid varit tillräckligt med personal i tjänst, framför allt inte på demensavdelningen där de boende har störst behov av hjälp.

Charlotte Unosson har uppfattningen att Carema troligen har brutit mot avtalet några gånger men betonar att problematiken är mer komplex än så.

– Är det rätt bemannat utifrån de behov som finns? Även om de har haft den nivån som det står i avtalet kanske det inte räcker till. Vi vill att Carema ska analysera det, säger hon.

Kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman (M) ser allvarligt på bristerna i bemanningen och tycker att syftet med torsdagens möte med Caremas ledning är givet:

– Det ska leda till att de uppfyller sitt avtal. Något annat finns inte på kartan.

Patrik Thulin, regionchef för Carema care, vill inte uttala sig om kritiken in­nan morgondagens möte.

– Jag har precis kommit hem från min semester och behöver läsa rapporterna från mötena med anhöriga innan jag kan säga något, säger han.

INTERNAL INTERNAL
Jennie Larsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons