Brist på bevis på anlagd Badhyttsbrand
– Jag är inte förvånad. Det kan inte vara lätt att hitta någonting i en byggnad, som är så utbränd, säger Erling Påhlsson, som tillsammans med Lars Wilander köpte Badhytten i februari 2007.
Redan då klargjorde de att de tänkte riva den vita träbyggnaden, vars äldsta delar var från 1961, och ersätta den med en ny och större.
Detaljplanen, som möjliggjorde detta, antogs av kommunstyrelsen i Vellinge den 18 november i fjor.
Men någon rivning blev det aldrig. I mitten av januari blev Badhytten lågornas rov. Den 21 mars revs de sista resterna.
Redan i ett tidigt skede kom rykten om att branden var anlagd i omlopp. Dessa tonades dock ner av polisen. Men sedan en polishund reagerat på brandplatsen, kopplades Statens kriminaltekniska laboratorium in för att analysera aska. Det visade sig att den innehöll spår av brandfarlig vätska.
Trots det har polisen valt att lägga ner utredningen.
– Vi kommer inte längre. Att askan innehöll brandfarliga ämnen behöver inte betyda att branden var anlagd. Askan påträffades i närheten av ett kylskåp, så det kan finnas en naturlig förklaring, säger Viveka Smidvall på Trelleborgspolisen.
Detaljplanen för Badhytten överklagades av Falsterbonäsets naturvårdsförening, FNF, som hävdade att den nya byggnaden skulle bli alltför hög och alltför dominerande i Skanörs hamn. Men häromdagen godkändes planen av länsstyrelsen. Den har ännu inte vunnit laga kraft.