Nyheter

Bostadsanpassning en "inskränkning av friheten"

Vellinge kommuns basanpassningsprogram för bostäder inskränker invånarnas frihet. Det anser Jonas Svensson, fullmäktigeledamot för folkpartiet.
Nyheter • Publicerad 5 februari 2008

- Kommunen lägger sig i saker som den inte bör lägga sig i, säger han.

I dag, onsdag, ska basanpassningsprogrammet klubbas av kommunfullmäktige. Programmet reglerar vad husbyggare får och inte får göra vid byggnationen. Det handlar till exempel om hur trösklar, innerdörrar och eluttag ska placeras. Syftet är att öka tillgängligheten för äldre och funktionshindrade samt att undvika höga kostnader för bostadsanpassningar i efterhand.

Bostadsanpassningarna kostar kommunen mellan 2,5 och 4 miljoner kronor varje år. En kostnad som Jonas Svensson tror kommer att flyttas till dem som bygger eftersom det blir dyrare att bygga när man tvingas utföra de åtgärder som kommunen kräver. Dessutom begränsas möjligheten att utforma bostaden som man vill, anser han.

- I programmet kräver man till exempel automatisk dörröppning av garageportar och vill styra hur handtag på skåp ska se ut. Jag har svårt att förstå att kommunen kan kräva något sådant, säger Jonas Svensson.

Nils-Ola Roth (m), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, tycker att programmet hjälper husbyggare att bygga rätt.

- Gör man rätt från början blir det inte särskilt dyrt, säger Nils-Ola Roth som är förvånad över att folkpartiet inte opponerat sig i frågan tidigare.

- Programmet har varit uppe i både miljö- och byggnadsnämnden och kommunstyrelsen, men de mötena tycks folkpartiet ha slumrat sig igenom. Nu är det så dags, säger Nils-Ola Roth.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.