Annons
Nyheter

"Bombhål" blir bibbla och bostäder

Nästa sommar ska det nya bibliotekshuset stå färdigt. Sedan en månad tillbaka är bygget i full gång.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2008
Sedan januari har grävskoporna härjat på tomten där det nya biblioteket och 22 lägenheter ska byggas. Om tre månader ska hela stommen vara klar och nästa sommar har Höllvikenborna ett nytt bibliotek. Bild: Tomas Nyberg
Sedan januari har grävskoporna härjat på tomten där det nya biblioteket och 22 lägenheter ska byggas. Om tre månader ska hela stommen vara klar och nästa sommar har Höllvikenborna ett nytt bibliotek. Bild: Tomas NybergFoto: 

Långsamt äter sig borren djupare och djupare ner i marken. Den ska 210 meter rakt ner innan den är klar.

- Vi har borrat tre hål för den bergvärme som huset ska värmas upp med. Bergvärmen kommer att reducera värmekostnaderna med 60 procent, säger projektledaren Ulf Hoffer nöjt.

Annons

Arbetet startade i januari och nu ser området ut som ett gigantiskt bombhål. Förutom att förbereda för bergvärme genomför byggherren Mjöbäck entreprenad en grundvattensänkning. Om ett par veckor gjuts bottenplattan och väggarna till garaget på bottenvåningen. - Därefter färdigställs en våning var tionde arbetsdag. Om tre månader har vi hela stommen klar, säger Ulf Hoffer.

Projektet är omfattande och beräknas ta 16 månader att färdigställa.

- Det är ett komplicerat bygge eftersom en del av huset kommer att bli runt, säger Ulf Hoffer.

Förutom biblioteket ska 22 lägenheter färdigställas i huset. Kommunen köper biblioteksdelen och resten av huset tas över av en bostadsrättsförening. Ett 80-tal personer har anmält intresse för att bosätta sig i huset. Lägenheterna blir mellan 60 och 100 kvadratmeter stora och de största kostar cirka 4,7 miljoner kronor.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons